Διερεύνηση των αντιλήψεων των γονέων παιδιών με προβλήματα όρασης ως προς τη συμμετοχή των παιδιών σε φυσικές δραστηριότητες εντός και εκτός σχολείου - Πορτοκαλίδου, Χριστιάνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η παρούσα εργασία αποτελεί μια προσπάθεια μελέτης και προσέγγισης της φυσικής δραστηριότητας, από παιδιά που έχουν κάποια αναπηρία, από την οπτική των γονέων αυτών. Πιο συγκεκριμένα, μελετώνται οι απόψεις των γονέων παιδιών με προβλήματα όρασης, αναφορικά με τη συμμετοχή τους σε φυσικές και αθλητικές δραστηριότητες, εστιάζοντας στα οφέλη και στα εμπόδια που συναντούν. Αρχικά, ακολούθως, παρατίθεται μια σύντομη εισαγωγή στο ερευνητικό αντικείμενο και ο σκοπός της εν λόγω μελέτης, όπως επίσης δίνονται και οι βασικότεροι λειτουργικοί ορισμοί, ενώ, στη συνέχεια πραγματοποιείται και μια βιβλιογραφική ανασκόπηση όπου διερευνώνται παλαιότερες έρευνες αναφορικά με τη συμμετοχή των ανθρώπων με προβλήματα όρασης σε φυσικές και σωματικές δραστηριότητες, εντός και εκτός σχολείου. Σημειώνεται ότι γίνεται μια ιδιαίτερη αναφορά στη συμμετοχή των παιδιών στις σωματικές και φυσικές δραστηριότητες στα πλαίσια του σχολείου, παραθέτοντας ανάλογες έρευνες. Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκε και μια ποσοτική έρευνα, με σκοπό την παραγωγή πρωτογενών δεδομένων, στην οποία έλαβαν μέρος γονείς παιδιών με προβλήματα όρασης, και απάντησαν σε ερωτήσεις αναφορικά με τη συμμετοχή των παιδιών τους σε φυσικές δραστηριότητες και την υποστήριξη τους σε αυτό το εγχείρημα. Τέλος, αφού εξαχθούν τα αποτελέσματα από την έρευνα, παρατίθενται τα ευρήματα της μελέτης αυτής, συγκρίνονται με τις μέχρι τώρα αναφορές και δίνονται ορισμένες προτάσεις για μελλοντική έρευνα σε αυτό τον τομέα.
Perceptions of parents of children with visional impairment about their participation in physical exercise during school curriculum and beyond that
Keywords: Φυσική αγωγή για άτομα με ειδικές ανάγκες; Φυσική αγωγή για παιδιά με ειδικές ανάγκες; Αθλητισμός για άτομα με ειδικές ανάγκες; Παιδιά με μειωμένη όραση - Εκπαίδευση; Άτομα με προβλήματα όρασης; Παιδιά με προβλήματα όρασης; Physical education for people with disabilities; Physical education for children with disabilities; Sports for people with disabilities; Children with visual disabilities - Education; People with visual disabilities; Children with visual disabilities; Προβλήματα όρασης; Φυσικές και σωματικές δραστηριότητες; Εκπαίδευση; Vision problems; Physical activities; Education