Απασχόληση, ανεργία και ευελιξία στην αγορά εργασίας σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο - Φεσσάτου, Βαρβάρα Γ. (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Αρχικά περιγράφεται η παρούσα οικονομική κατάσταση τόσο στην ΕΕ-27 όσο και στην Ελλάδα αναφορικά με τα επίπεδα της ανεργίας και τα ποσοστά συμμετοχής στην απασχόληση, υπό την επίδραση της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Τα ζητήματα καταπολέμησης της ανεργίας διαδραματίζουν πρωταρχικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ατζέντα, ενώ και στη χώρα μας δημιουργούν έντονο προβληματισμό και η αντιμετώπιση τους βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε οικονομικής πολιτικής. Ακολούθως γίνεται ανάλυση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων απασχόλησης σε θεσμικό επίπεδο και σύμφωνα με τις κοινοτικές επιταγές για την προώθηση της ευελιξίας με ασφάλεια και την ενίσχυση της απασχόλησης στα κράτη-μέλη. Η επιρροή της οικονομικής κρίσης στις εργασιακές σχέσεις παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς οδηγεί σε ποιοτική και ποσοτική μεταβολή των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Εν συνεχεία, γίνεται λεπτομερής αναφορά στις πρωτοφανείς θεσμικές ανατροπές που γνώρισε η ελληνική αγορά εργασίας κατά τη διετία 2010-2012, ανατροπές οι οποίες άλλαξαν άρδην το τοπίο των εργασιακών σχέσεων και ανέτρεψαν σταθερές δεκαετιών στο σύστημα διαμόρφωσης των μισθών. Τέλος, με τη βοήθεια συγγραμμάτων και επιστημονικής βιβλιογραφίας, γίνεται προσπάθεια να αποκτήσουμε εικόνα σχετικά με την επιρροή των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων και συγκεκριμένα στη μείωση της συνολικής ανεργίας.
Μ.Δ.Ε. 150
Keywords: Οικονομικές κρίσεις -- Ελλάδα; Απασχόληση (Οικονομική θεωρία); Εργασιακές σχέσεις -- Ελλάδα; Αλλαγές; Αγορά εργασίας; Επιπτώσεις; Απασχόληση; Ποσοστά ανεργίας; Ευέλικτες εργασιακές σχέσεις; Ευελιξία; Ασφάλεια