Ανάλυση των Προϋπολογισμών των Δήμων και των αποτελεσμάτων εκτέλεσης αυτών με τη χρήση χρηματοοικονομικών δεικτών - Η περίπτωση του Δήμου Αθηναίων - Παπαϊωάννου, Αθανασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Παρακολουθώντας τα δεδομένα της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης διαπιστώνουμε πως υπάρχει μία σημαντική αύξηση εκχώρησης αρμοδιοτήτων από την κυβέρνηση προς τους Ο.Τ.Α. Αυτό σημαίνει πως οι οργανισμοί αυτοί προκειμένου να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά και να προσφέρουν πιο αποδοτικά της υπηρεσίες τους προς τους πολίτες πρέπει να ακολουθήσουν ένα μοντέλο διοίκησης το οποίο να περιλαμβάνει τη χρήση βέλτιστων πρακτικών. Η οικονομική ανάλυση ενός οργανισμού με τη χρήση χρηματοοικονομικών αριθμοδεικτών συνιστά μία βέλτιστη πρακτική μέτρησης των αποτελεσμάτων καθώς εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα και συλλέγονται κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με τις σημαντικές αποφάσεις που καλείται να πάρει η διοίκηση ενός Ο.Τ.Α. Επίσης ο προϋπολογισμός είναι ένα βασικό εργαλείο διοίκησης και η ανάλυση της δομής αλλά και της εκτέλεσης αυτού, με τη χρήση αριθμοδεικτών, βοηθά στον εντοπισμό και την κατανόηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο οργανισμός αλλά και στην εξεύρεση των κατάλληλων μεθόδων επίλυσης αυτών. Η παρούσα διπλωματική εργασία εστιάζει στην οικονομική ανάλυση της δομής του Προϋπολογισμού και των αποτελεσμάτων εκτέλεσης αυτού του Δήμου Αθηναίων για το οικονομικό έτος 2017, κάνοντας χρήση χρηματοοικονομικών αριθμοδεικτών. Στο πρώτο μέρος της εργασίας παρουσιάζεται το θεωρητικό μέρος σχετικά με τον Προϋπολογισμό αλλά και τους αριθμοδείκτες οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για την μελέτη περίπτωσης που παρουσιάζεται στο δεύτερο μέρος. Ακολουθεί μία γενική αναφορά στο Δήμο Αθηναίων και στη συνέχεια υπολογίζονται οι δείκτες του Προϋπολογισμού και των απολογιστικών στοιχείων αυτού, ώστε να ολοκληρωθεί η εργασία με την παράθεση συμπερασμάτων αλά και τη διατύπωση προτάσεων.
Municipal budget analysis and the results of their execution using financial indicators - The case of the Municipality of Athens.
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Προϋπολογισμός; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Διοίκηση και οργάνωση; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Προϋπολογισμός ΟΤΑ; Οικονομικές υπηρεσίες; Δήμος Αθηναίων; Χρηματοοικονομικοί δείκτες