Σχολική και κοινωνική ζωή: οι απόψεις των εκπαιδευτικών για την πορεία της εφαρμογής της - Δελή, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η πολιτεία εισάγει για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2011-12, στο πλαίσιο του «Νέου Σχολείου», τη Βιωματική Δράση της Σχολικής και Κοινωνικής Ζωής ως διακριτό γνωστικό αντικείμενο στο ωρολόγιο πρόγραμμα και το 2016-17 αποφασίζει την κατάργησή της. Η Σχολική και Κοινωνική Ζωή έχει τις ίδιες βασικές αρχές και στόχους με τα προαιρετικά καινοτόμα προγράμματα Αγωγής Υγείας, τα οποία αποτέλεσαν τον προπομπό της παραπάνω εκπαιδευτικής καινοτομίας. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να διερευνήσει τις απόψεις των εκπαιδευτικών Γυμνασίων, πρώην πιλοτικών και μη, των νομών Αρκαδίας, Λακωνίας και Κορινθίας σχετικά με τους παράγοντες που επέδρασαν στην εφαρμογή της. Επιλέχθηκε η ποσοτική μέθοδος με ερευνητικό εργαλείο το ερωτηματολόγιο. Το δείγμα αποτέλεσαν 52 εκπαιδευτικοί. Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν ότι οι εκπαιδευτικοί υποδέχτηκαν θετικά την εισαγωγή της Σχολικής και Κοινωνικής Ζωής στο Αναλυτικό Πρόγραμμα, καθώς θεωρούν ότι συνέβαλε στη δημιουργία ενός θετικού και συνεργατικού κλίματος μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας. Παράλληλα εκφράζουν γενικευμένα τη διαφωνία τους για την κατάργησή της. Η θετική στάση των εκπαιδευτικών σχετίζεται με τη συμμετοχή τους στα προαιρετικά προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων των οποίων εκτιμούν τις παιδαγωγικές αρχές και διδακτικές μεθόδους. Ωστόσο, επισημαίνουν την ανεπαρκή προετοιμασία τους για την υποδοχή (της Βιωματικής Δράσης της Σχολικής και Κοινωνικής Ζωής), όσον αφορά την παιδαγωγική κατάρτιση από τις πτυχιακές σπουδές τους, αλλά και την επιμόρφωση που ακολούθησε.
Αριθμός Εισαγωγής: 011827-011828 cd
Keywords: Εμπειρική βιωματική μάθηση -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικός σχεδιασμός -- Ελλάδα; Σχολική διοίκηση και οργάνωση -- Ελλάδα; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα; Σχολική και κοινωνική ζωή; Βιωματική δράση; Νέο Σχολείο; Προαιρετικά προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων; School and social life; Experiential activity; New School; Optional Programmes of School Activities