Διαδικασίες Διαχείρισης Και Υλοποίησης Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - Παπαϊωάννου, Βασίλειος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Μετά την αξιολόγηση και διερεύνηση των συστημάτων που εξετάζουν κατά πόσο οι ΟΤΑ είναι ικανοί να διαχειριστούν συγχρηματοδοτήσεις επέρχεται ανάδειξη της αξίας της αυτοαξιολόγησης και μεταβολές στην οργάνωση με αποτέλεσμα την βελτίωση απορρόφησης των χρημάτων αυτών από τους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού. Η διαδικασία αφορά την αποτύπωση και την ενίσχυση της δυνατότητας των ΟΤΑ να αξιοποιούν και υλοποιούν στρατηγικές. Αυτή υλοποιείται με την χρήση εργαλείων μεθόδου που περιλαμβάνουν την συγκριτική βιβλιογραφική μελέτη, τις επιστημονικές αναφορές, τις δημοσιεύσεις, τις νομοθετικές θεσμοθετήσεις και τους οδηγοί εφαρμογών προτύπων, διαχείρισης, τις πρακτικές σε συνέδρια, ημερίδες και παρουσιάσεις, όλα αυτά τα εργαλεία στενά συνυφασμένα με αξιολογήσεις, λειτουργίες διαφόρων ΟΤΑ. Σήμερα αξιολογείται κάθε εργαλείο για την εφαρμογή της νέας συγχρηματοδότησης ώστε να μπορέσουν με την υλοποίηση των στρατηγικών επιλογών τους να επιτευχθεί η κοινωνική συνοχή και η αλληλεγγύη στην τοπική κοινωνία. H ανάλυση των προβλημάτων που προκύπτουν όταν αναλαμβάνουν συγχρηματοδοτήσεις οδηγούν στην διόρθωση των κακώς κειμένων και στην ανάληψη νέων μεθόδων που θα απορροφήσουν καλύτερα τα κεφάλαια και θα υλοποιήσουν με μεγαλύτερη επιτυχία τις δράσεις που αναλαμβάνουν. Συνεχώς αναζητούνται λύσεις προς ενδυνάμωση στις διοικητικές διεργασίες που αυτές θα είναι ικανές να δράσουν με καταλυτικό τρόπο για να επέλθει η ολιστική αξιολόγησή τους που θα οδηγήσει με αποτελεσματικό τρόπο στην υλοποίηση των προγραμμάτων τους και στην κατά τον μέγιστο δυνατό τρόπο απορρόφηση εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.
Management and implementation procedures for co-financing programs within local authorities
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Περιφερειακός προγραμματισμός; Συγχρηματοδότηση; ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού; εργαλεία μεθόδου; Κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη