Συγκριτική ανάλυση των μοντέλων σύμπραξης των Ο.Τ.Α. στην Ελλάδα. Μελέτη περίπτωσης: Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Αμφικτυονίες Α.Ε.» - Φύκα, Φωτεινή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η διπλωματική εργασία εκπονείται με σκοπό να αναδείξει τη σημασία της οργανωσιακής αλλαγής στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), τους παράγοντες που την καθορίζουν και το πως αυτή επιτυγχάνεται μέσω των ποικίλων εναλλακτικών μοντέλων σύμπραξης και συνεργασίας που έχουν στη φαρέτρα τους. Τα εργαλεία αυτά, που θα αναλύσουμε συγκριτικά, φέρνουν στο προσκήνιο έναν νέο τρόπο θεώρησης της διακυβέρνησης, προσανατολισμένο σε καινοτόμες και έξυπνες πολιτικές και δράσεις, με επίκεντρο τον πολίτη και την αποδοτικότερη ικανοποίηση των αναγκών του. Κατά δεύτερο, αλλά εξίσου σημαντικό λόγο, αποσκοπεί στο να παρουσιάσει ως περίπτωση μελέτης ένα τέτοιο εργαλείο και συγκεκριμένα τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Α.Ο.Τ.Α.) με τον διακριτικό τίτλο «Αμφικτυονίες Α.Ε.», με έδρα τη Λαμία του Νομού Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Δεδομένου ότι, οι Α.Ο.Τ.Α., είναι ένα πρόσφατο δημιούργημα και δεν έχει ακόμη παραχθεί σχετική με τους θεσμοποιημένους αυτούς φορείς, βιβλιογραφία, η σκοπιμότητα της παρούσας, έγκειται στην ανάγκη διερεύνησης και αξιολόγησης της πορείας ενός τέτοιου εργαλείου αλλαγής και ανάδειξης των προοπτικών του, εντός των νομοθετικών ορίων που το διέπουν και παράλληλα της αξιοποίησής του, ως προς την ενίσχυση της διοικητικής και τεχνικής επάρκειας των ΟΤΑ και κατ’ επέκταση, εξασφάλισης της βιωσιμότητάς τους.
Comparative analysis of the partnership models of the Local Government Organizations in Greece. Case study: Local Self-Government Development Organization «Amfiktyonies S.A.»
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Στρατηγικός σχεδιασμός; Οργανωτική αλλαγή; Οργανωσιακή Αλλαγή; Οργανωσιακή Κουλτούρα; Διαχείριση της Αλλαγής; Μοντέλα Σύμπραξης των ΟΤΑ; Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης; ΑΕ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΕΣ ΑΕ