Οι Αιτίες της Ελληνικής Οικονομικής Κρίσης το 2009-2010 - Αλαφρής, Αθανάσιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Την άνοιξη του 2010 η Ελλάδα απηύθυνε αίτημα οικονομικής στήριξη ς προς την ΕΕ και το ΔΝΤ. Αυτό συνέβη διότι δεν ήταν σε θέση να εξυπηρετήσει το υφιστάμενο υπέρογκο δημόσιο χρέος της και να χρηματοδοτήσει τα τρέχοντα ελλείμματα του προϋπολογισμού της. Οι συνεχείς υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, είχαν καταστήσει τα επιτόκια των διεθνών χρηματαγορών για την Ελλάδα απαγορευτικά. Η εξέλιξη αυτή ήρθε να επισφραγίσει μια πολυετή πορεία της ελληνικής οικονομίας που διακρινόταν από διαχρονικές διαρθρωτικές αδυναμίες και στρεβλώσεις, οι οποίες την είχαν καταστήσει δημοσιονομικά ευάλωτη. Στην εργασία αυτή επιχειρείται, μέσω έρευνας της σχετικής βιβλιογραφίας, η ανίχνευση και η παρουσίαση των αιτιών που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή τη δυσχερή θέση. Από τη βιβλιογραφική έρευνα που πραγματοποιήθηκε ανιχνεύτηκαν ενδογενείς αιτίες και εξωγενείς αιτίες. Ως προς τις ενδογενείς αιτίες, αναφέρονται αυτές που σχετίζονται άμεσα με οικονομικά μεγέθη και αυτές που σχετίζονται με ζητήματα δομικά θεσμικά, που ενώ φαινομενικά δεν επηρεάζουν άμεσα την οικονομία, σε δεύτερο επίπεδο την επηρεάζουν, και μάλιστα αποφασιστικά. Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται και η έρευνα σχετικά με τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, στη φάση όξυνσης της κρίσης. Στις εξωγενείς αιτίες, αναφέρονται η ατελής αρχιτεκτονική της ευρωζώνης και η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, με τη δεύτερη να μην ευθύνεται για τη δημιουργία των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, αλλά για την επίσπευση της εκδήλωσής τους.
The causes of the Greek Financial Crisis in 2009-2010
Keywords: Οικονομική κρίση--Ελλάδα; Χρηματοπιστωτική κρίση; Ανταγωνιστικότητα; Οικονομική πολιτική--Ελλάδα; ΑΕΠ; Ανάπτυξη; Δημόσιες δαπάνες; Δημόσιο χρέος; Ισοζύγιο τρέχουσων συναλλαγών