Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στη Σύγχρονη Πραγματικότητα - Η Εφαρμογή της - Ζωγράφος, Χρήστος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως οι επιχειρήσεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομικής ανάπτυξης μιας χώρας και πως η κοινωνία με την σειρά της γνωρίζει πως οι επιχειρήσεις αυτές δεν γνωρίζουν από ηθική, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η εταιρική κοινωνική ευθύνη . Αρχικά, θα αναφερθούμε στην ιστορική εξέλιξη της ΕΚΕ στο διεθνές πλαίσιο και στον εννοιολογικό της προσδιορισμό. Στην συνέχεια, θα περιγράψουμε την εγχώρια ιστορική της εξέλιξη αλλά και στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων. Ακόμη, θα καταγράψουμε τα χαρακτηριστικά της ΕΚΕ όπως και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις παγκόσμιες περιβαλλοντικές ανησυχίες . Συγχρόνως, θα αναφερθούμε στα εργαλεία της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, στα πλεονεκτήματα και την μεγάλη σημασία την ηθική στο επιχειρήν. Η εταιρική διακυβέρνηση, οι σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων και ΕΚΕ και τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα θα είναι ακόμη κάποια ακόμη θέματα που θα θίξουμε παρακάτω. Θα αποτελούσε παράλειψη βέβαια αν δεν αναφερόμασταν στα οφέλη της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, στο κέρδος εναντίον της ηθικής και στην λογική του κόστους. Συμπληρωματικά θα θέσουμε την αλληλεπίδραση της ΕΚΕ, στη εταιρική φήμη και στην επιχειρηματική διαφάνεια. Τέλος, θα αποτελούσε σοβαρή παράληψη να μην τονίσουμε και την παγκόσμια κρίση στην ΕΚΕ και την απουσία του νομοθετικού πλαισίου. Εκτός, απο αυτό θα αναφερθούμε και στην νομοθεσία αλλά και στο ελληνικό ινστιτούτο επιχειρηματικής ηθικής.
Corporate Social Responsibility in Modern Reality - The Implementation
Keywords: Κοινωνική Ευθυνη της Επιχείρησης; Εταιρική Κουλτούρα; Επιχειρησιακή Ηθική; Επιχειρηματικότητα; Επιτυχία στην Επιχειρηματική Δραστηριότητα; Επιχειρήσεις; Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη; Παγκόσμια Οικονομική Κρίση; Συνθήκες Εργασίας