Η εκπαιδευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της ψηφιακής επανάστασης, οι επιδράσεις της στην ελληνική Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και ο ρόλος των εκπαιδευτικών στην ανάδυση νέων μορφών κοινωνικών ανισοτήτων - Χαρμπάτση, Χριστίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η διαρκώς μεταβαλλόμενη εποχή στην οποία ζούμε χαρακτηρίζεται από έντονη ψηφιακή και τεχνολογική παρουσία, η οποία από πολλούς χαρακτηρίζεται ως Ψηφιακή Επανάσταση ή Κοινωνία της Γνώσης. Οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών κατέχουν έντονη θέση σε κάθε πτυχή της κοινωνικής, πολιτικής, πολιτισμικής και επαγγελματικής ζωής, πραγματοποιώντας αλλαγές σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής, όπως στην εκπαίδευση, τη βιομηχανία, την ψυχαγωγία, την οικονομία. Η ψηφιακή επανάσταση έχει αλλάξει το εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο πρέπει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας της πληροφορίας. Την τελευταία δεκαετία πληθαίνουν οι μελέτες των κοινωνιολόγων της εκπαίδευσης που εστιάζονται στις κοινωνικές ανισότητες ως προς την αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. στην εκπαίδευση και εμπλουτίζουν τη σχετική επιστημονική συζήτηση. Η παρούσα μελέτη πραγματοποιήθηκε με σκοπό να ανιχνεύσει τυχόν διαφοροποιήσεις στη χρήση των Τ.Π.Ε. από τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσα από τον λόγο των εκπαιδευτικών, καθώς και τη στάση των ίδιων των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης απέναντι στις νέες τεχνολογίες και την επίδραση αυτών στη μαθησιακή πράξη. Μέσα από πρωτογενή ποσοτική έρευνα αναζητήθηκαν οι στάσεις των εκπαιδευτικών απέναντι στις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών, ο βαθμός εξοικείωσής τους με τις εκπαιδευτικές ψηφιακές τεχνολογίες, οι απόψεις τους για την ύπαρξη ψηφιακού χάσματος στην εκπαίδευση και οι ανάγκες τους για επιμόρφωση και υποστήριξη σε θέματα νέων τεχνολογιών. Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν πως οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αναγνώρισαν ότι το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο των μαθητών επηρεάζει τη χρήση των Τ.Π.Ε. στη μαθησιακή διαδικασία και τη συμμετοχή στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν τη χρήση τους στη μαθησιακή διαδικασία να είναι το εισόδημα της οικογένειας, το εκπαιδευτικό επίπεδο των γονέων και η κοινωνική/πολιτισμική προέλευση της οικογένειας.
Αριθμός Εισαγωγής: 013441 cd
Keywords: Εκπαίδευση και κράτος -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική τεχνολογία -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική ισότητα -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική κοινωνιολογία -- Ελλάδα; Τεχνολογία της πληροφορίας -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα; Ψηφιακό χάσμα -- Ελλάδα; Δάσκαλοι -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια -- Ελλάδα; Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.); ένταξη; Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση; Ψηφιακό χάσμα; Information and Communication Technologies (ICT); Accession; Primary education; Digital divide