Αξιολόγηση του προγράμματος "Δράση Εναρμόνισης Επαγγελματικής και Κοινωνικής Ζωής " στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας - Σαλτζίδου, Θεοφανεία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Ο στόχος της συγκεκριμένης εργασίας είναι διττός: από τη μία πλευρά, αποσκοπεί σto να παρουσιάσει και να αξιολογήσει τη Δράση “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής” και από την άλλη να καταθέσει προτάσεις για την αναβάθμιση και την ενίσχυσή της. Ως μελέτη περίπτωσης (case study) για την αξιολόγηση της συγκεκριμένης κοινωνικής δομής χρησιμοποιείται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας .Η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας, τα τελευταία 6 χρόνια, διαμορφώνει νέα κοινωνικά δεδομένα και προκλήσεις για την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής. Το ποσοστό ανεργίας αυξάνεται, οι ανισότητες εντείνονται, το οικογενειακό εισόδημα συρρικνώνεται και οι ανάγκες για κοινωνικές παροχές μεγαλώνουν. Σε αυτό το πλαίσιο, οι πολίτες –ιδίως όσοι πλήττονται περισσότερο από την κρίση- αξιώνουν περισσότερο και αποτελεσματικότερο κοινωνικό κράτος. Η “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής” αποτελεί μία ενεργητική δράση που στοχεύει στην αντιμετώπιση του διαρκώς αυξανόμενου φαινομένου της υπογεννητικότητας, στη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των γονέων στην αγορά εργασίας, μέσω της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών, στην ισότητα των ευκαιριών αντρών και γυναικών στην πρόσβαση εργασίας, καθώς και της ισότιμης πρόσβασης των ευπαθών ομάδων σε ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των δυνητικά ωφελούμενων και των τελικά ωφελούμενων εκτινάχθηκε λόγω των συνεπειών της κρίσης. Υπό αυτές τις συνθήκες, η ορθολογική διαχείριση των πόρων δεν αποτελεί απλώς ιδεατό τρόπο καλής διακυβέρνησης, αλλά και αναγκαιότητα για την κοινωνική συνοχή. Οι προτάσεις που καταθέτουμε λοιπόν επιχειρούν να συνδυάσουν την ορθολογική διαχείριση των πόρων και την αύξηση της ωφελιμότητας της εν λόγω κοινωνικής δράσης.
Evaluation of the program "Action Work- Social Life " ON Central Region
Keywords: Κοινωνική πολιτική; Κράτος πρόνοιας; Αλληλεγγύη; Κοινωνικά προβλήματα; Αξιολόγηση; Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας; Δράση εναρμόνισης επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής