Διερεύνηση συνθηκών ανάπτυξης Αθλητικού Τουρισμού στην παραποτάμια περιοχή του Νέστου - Γιαννικοπούλου, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση των συνθηκών που επικρατούν αναφορικά με την ανάπτυξη αθλητικών δράσεων σε περιοχές με έντονο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, όπως αυτή του Νέστου ποταμού. Παράλληλα αποσκοπεί στο να εντοπιστούν οι συνθήκες που είναι ικανές να οδηγήσουν στην ανάπτυξη επιχειρήσεων, ιδιωτικών ή δημοσίων, οι οποίες θα προσφέρουν αθλητικές δραστηριότητες, όχι μόνο σε κατοίκους της περιοχής, αλλά κυρίως σε επισκέπτες – τουρίστες. Μέσω των συνεντεύξεων σε εμπλεκόμενους φορείς που δραστηριοποιούνται στο κλάδο του εναλλακτικου τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή, διαφάνηκε η ανάγκη τουριστικής αξιοποίησης της παραποτάμιας διαδρομής του Νέστου ποταμού. Στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης οι υφιστάμενες συνθήκες δείχνουν να είναι κατάλληλες για τη δημιουργία μονάδων που θα πραγματοποιούνται αθλητικές δραστηριότητες ικανές να προσελκύσουν το τουριστικό ενδιαφέρον. Σημαντικό πόρισμα εξίσου ήταν η σύγκληση των εμπλεκομένων φορέων στην ανάγκη για περεταίρω ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού μέσω της αύξησης των επιχειρηματικών επενδύσεων στην περιοχή, της βελτίωσης των υπαρχουσών και σύσταση νέων τουριστικών μονάδων και αθλητικών δομών. Η ανάπτυξη αυτή αναμένεται να συμβάλει στη μείωση της ανεργίας στις νεαρές ιδίως ηλικίες, στο περιορισμό της μετανάστευσης προς τα αστικά κέντρα αλλά και στη προσέλευση τουριστών αν όχι σε 12μηνη βάση, τουλάχιστον σε διευρυμένη σαιζόν.
Investigation of conditions for the development of sports tourism in the riparian area of Nestos.
Keywords: Αθλητισμός και τουρισμός; Αθλητισμός και τουρισμός - Διοίκηση και οργάνωση; Εναλλακτικός τουρισμός; Τουρισμός - Ελλάδα - Κοινωνικές απόψεις; Αναψυχή - Διοίκηση και οργάνωση; Παραποτάμιος τουρισμός; Sports and tourism; Sports and tourism - Management; Alternative tourism; Tourism - Greece - Social aspects; Recreation - Management; River tourism; Δημιουργικός τουρισμός; Νέστος; Παραποτάμιος τουρισμός; Αθλητικός τουρισμός; Sports tourism; Creative tourism; Nestos; River tourism