Η θυσία στην ευριπίδεια τραγωδία: Ἰφιγένεια ἡ ἐν Αὐλίδι - Ἄλκηστις - Ξενούλη, Αδαμαντία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Η εν λόγω διπλωματική εργασία έχει ως αντικείμενο την ανθρωποθυσία στην αρχαία Ελλάδα και πώς αυτή επηρέασε το έργο του Ευριπίδη και ειδικότερα τις τραγωδίες του: Ἰφιγένεια ἡ ἐν Αὐλίδι και Ἄλκηστις. Η έρευνα στην συγκεκριμένη εργασία γίνεται κειμενοκεντρικά, αντλώντας τις απαραίτητες πληροφορίες που σχετίζονται με την ανθρωποθυσία από τις δύο τραγωδίες του μεγάλου τραγικού ποιητή. Ως προς το περιεχόμενο, παρατίθεται αρχικά ένα κεφάλαιο που περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τη λατρευτική πρακτική της θυσίας στην αρχαία Ελλάδα: πώς ξεκίνησε, πώς εξελίχθηκε και με ποιον τρόπο γινόταν, αλλά και μαρτυρίες που αποδεικνύουν την ύπαρξη και ανθρωποθυσιών στην αρχαία Ελλάδα. Ακολουθεί ένα εισαγωγικό κεφάλαιο που αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Ευριπίδη, καθώς και στο μοτίβο της αυτοθυσίας που χρησιμοποιεί συχνά στα έργα του. Στη συνέχεια ακολουθούν τα δύο κύρια κεφάλαια της εργασίας στα οποία γίνεται ερμηνευτική προσέγγιση των έργων Ἰφιγένεια ἡ ἐν Αὐλίδι και Ἄλκηστις με βάση το μοτίβο της θυσίας. Στο τελευταίο κεφάλαιο της εργασίας πραγματοποιείται σύγκριση των δύο έργων. Στόχος της εργασίας είναι να φανεί η αξιοθαύμαστη ικανότητα του Ευριπίδη να διαπλάθει τραγικούς χαρακτήρες χρησιμοποιώντας το μοτίβο της ανθρώπινης θυσίας, καθώς και το πώς ένας θεσμός της αρχαίας Ελλάδας (η θυσία), που εφαρμοζόταν για λατρευτικούς σκοπούς, κατόρθωσε να διεισδύσει σε μεγάλο βαθμό στην λογοτεχνική παραγωγή της αρχαιότητας.
Keywords: Ευριπίδης -- 480-406 π.Χ -- Ερμηνεία και κριτική; Ελληνικό δράμα (Τραγωδία) -- Ιστορία και κριτική; Ευριπίδης -- 480-406 π.Χ -- Ιφιγένεια εν Αυλίδι; Ευριπίδης -- 480-406 π.Χ -- Άλκηστις; Θυσία; Ανθρωποθυσία; Αρχαία Ελλάδα; Τραγωδία; Ευριπίδης; Μοτίβο της αυτοθυσίας; Ἰφιγένεια ἡ ἐν Αὐλίδι; Ἄλκηστις; Sacrifice; Human sacrifice; Ancient Greece; Tragedy; Euripides; Pattern of self-sacrifice; Iphigenia in Aulis; Alcestis