Ο ρόλος της βιωσιμότητας και της εξ’ αποστάσεως εργασίας των επιχειρήσεων στη μετά Covid-19 εποχή με σκοπό την απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος - Δρόσου, Μαριάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Ως βασικός σκοπός της παρούσης εργασίας, αναφέρεται σχετικά η συλλογή, επεξεργασία και συζήτηση βιβλιογραφικών (ποιοτικών) αλλά και ποσοτικών δεδομένων μέσα από τη χρήση ερωτηματολογίου έρευνας, για τον ρόλο της βιωσιμότητας και της εξ’ αποστάσεως εργασίας των επιχειρήσεων στη μετά Covid-19 εποχή με σκοπό την απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο, πως η χρήση των βιβλιογραφικών (ποιοτικών δεδομένων) αναφέρεται στην έρευνα και συλλογή στοιχείων από βιβλία και επιστημονικά άρθρα τα οποία παρείχαν σαφής και ολοκληρωμένες πληροφορίες για το υπο-εξέταση θέμα. Το δείγμα το οποίο επιλέγεται προς ανάλυση στη παρούσα ερευνητική εργασία, αναφέρεται σε 100 άτομα εργαζόμενους σε διαφόρων ειδών επιχειρήσεων και οι οποίοι ωστόσο έχουν την δυνατότητα να εργάζονται εξ’ αποστάσεως από το σπίτι τους και όχι υποχρεωτικά να βρίσκονται καθημερινά στο χώρο εργασίας τους, μη μπορώντας να πράξουν διαφορετικά. Ως προς την μεθοδολογία της εργασίας, στο Α’ μέρος αυτής, έχει γίνει βιβλιογραφική ανασκόπηση και παρουσιάζονται τα αποτελέσματα και η μεθοδολογία που χρησιμοποίησαν άλλοι ερευνητές που ασχολήθηκαν με θέμα αντίστοιχο με το συγκεκριμένο. Στο Β’ μέρος της εργασίας ακολουθεί η εμπειρική ανάλυση. Για την εμπειρική ανάλυση χρειάστηκε συλλογή από ερευνητικά δεδομένα. Η συλλογή των δεδομένων έχει γίνει με τη χρήση ερωτηματολογίου. Οι ερωτήσεις στο ερωτηματολόγιο είναι «κλειστού τύπου». Τα ερωτηματολόγια διανεμήθηκαν ηλεκτρονικά, μέσω Google Forms. Tα ερωτηματολόγια διανεμήθηκαν τυχαία, σε καταναλωτές που διέμεναν στην Ελλάδα. Τέλος, βλέπουμε ότι οι άνδρες εργαζόμενοι πιστεύουν περισσότερο ότι η επιχείρηση αγωνίζεται περισσότερο προκειμένου να έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων εταιρειών. Αγωνίζονται ώστε η υπηρεσία ή το προϊόν τους να είναι αξιόπιστο, ενώ οι γυναίκες συγκέντρωσαν χαμηλότερο μέσο όρο, γεγονός που σημαίνει ότι το πιστεύουν λιγότερο. ‘Οπως επίσης βλέπουμε ότι οι εργαζόμενοι ηλικίας από 25-34 ετών χρειάστηκαν να συμμετέχουν περισσότερο σε εκπαιδευτικά σεμινάρια ώστε να ανταποκριθούν στις αλλαγές που επέφερε η πανδημία. Ενώ οι εργαζόμενοι ηλικίας από 45-54 ετών χρειάστηκαν να συμμετέχουν λιγότερο. Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία λοιπόν, η εν λόγω εργασία διαχωρίζεται σχετικά σε πέντε (5) κεφάλαια όπου στο 1ο αναφέρεται η Εισαγωγή, στο 2ο αναφέρεται η βιβλιογραφική ανασκόπηση, στο 3ο κεφάλαιο αναφέρεται η Μεθοδολογία Έρευνας, στο 4ο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα με τη χρήση ερωτηματολογίου έρευνας και στο 5ο κεφάλαιο αναφέρονται σχετικά ο επίλογος και τα συμπεράσματα της εργασίας.
The role of the business sustainability and of the remote working in the post-Covid-19 era in order to gain the competitive advantage.
Μ.Δ.Ε. 51
Keywords: Βιωσιμότητα των επιχειρήσεων; Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα; Covid-19; Βιωσιμότητα των επιχειρήσεων; Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα; Εξ’ αποστάσεως εργασία; Ψηφιακός μετασχηματισμός; Competitive advantage; Remote working; Business sustainability; Digital transformation