Ο Χαρίλαος Τρικούπης και η προσπάθεια εκσυγχρονισμού των ελληνικών υποδομών - Γκίνης, Χαράλαμπος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Ο 19ος αιώνας θεωρείται σημαντικός από πολλές απόψεις για την αλλαγή στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Το 1821 ξέσπασε η Ελληνική επανάσταση ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία με σκοπό την απελευθέρωση από την Τουρκική κατοχή και το 1830 η Ελλάδα με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου έγινε ανεξάρτητο κράτος. Μέχρι και 50 χρόνια μετά την ανεξαρτησία της πέρασαν από το διακυβέρνηση της χώρας αρκετοί σημαντικοί πολιτικοί. Ο μεγαλύτερος όμως Έλληνας πολιτικός του 19ου αιώνα θεωρείται από πολλούς ιστορικούς και πολιτικούς επιστήμονες ο Χαρίλαος Τρικούπης. Είναι ο πολιτικός, ο οποίος άφησε ανεξίτηλα το σημάδι του στην πολιτική σκηνή της χώρας προσπαθώντας να καταστήσει την Ελλάδα μια εκσυγχρονισμένη χώρα δυτικού τύπου. Ο ίδιος επιχείρησε να αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό παίρνοντας άλλοτε σωστές και άλλοτε λανθασμένες αποφάσεις. Το μεγαλύτερο ευεργέτημα που άφησε στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος, κάτι το οποίο μνημονεύεται έως και σήμερα, θεωρούνται οι υποδομές, οι οποίες απουσίαζαν μέχρι τότε. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να καταδείξει τα σημαντικότερα δημόσια έργα της εποχής του Χαριλάου Τρικούπη στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της χώρας, τα οποία αποτελούν κληροδότημα για την μετέπειτα ιστορία της Ελλάδας.
Charilaos Trikoupis and the effort to modernize Greek infrastructure
Keywords: Δημόσια έργα, Οδικό Δίκτυο, Σιδηροδρομικό Δίκτυο, Ισθμός της Κορίνθου, Λίμνη Κωπαΐδα, Πορθμός Ευρίπου, Λιμενικά Έργα