Εκτίμηση εργασιακού στρες και χρήσης αλκοόλ στους εργαζόμενους των υπηρεσιών υγείας του νομού Κορινθίας - Καρρά, Αφροδίτη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Πλήθος μελετών από το διεθνή χώρο καταδεικνύουν τα υψηλά ποσοστά εργασιακού στρες και κατανάλωσης αλκοόλ σε εργαζόμενους που δραστηριοποιούνται στον ευαίσθητο χώρο της υγειονομικής περίθαλψης. ΣΚΟΠΟΣ: Η αξιολόγηση των γενικών στρεσογόνων παραγόντων της εργασίας και της χρήσης αλκοόλ στους εργαζόμενους των υπηρεσιών υγείας του νομού Κορινθίας καθώς και της σχέσης μεταξύ τους. ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 156 άτομα που εργάζονται στο χώρο του νοσοκομείου και 37 άτομα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα Κέντρα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Η συλλογή του εμπειρικού υλικού πραγματοποιήθηκε με τη χρήση ενός ερωτηματολογίου που περιελάμβανε μια κλίμακα από 36 ερωτήσεις για την ανίχνευση των επαγγελματικών στρεσογόνων παραγόντων και ερωτήσεις σχετικά με το αλκοόλ. Η στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων έγινε με το στατιστικό πρόγραμμα SPSS έκδοση 17.0. Για τη σύγκριση ποσοτικών μεταβλητών μεταξύ δύο ομάδων χρησιμοποιήθηκε το Student’s T-test. Για τη σύγκριση ποσοτικών μεταβλητών μεταξύ περισσότερων από δύο ομάδων χρησιμοποιήθηκε ο παραμετρικός έλεγχος ανάλυσης διασποράς ANOVA. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Το επαγγελματικό σώμα των νοσοκομειακών γιατρών και νοσηλευτών παρουσίασε το μεγαλύτερο βαθμό μέσης έντασης του εργασιακού στρες ως συνάρτηση των δυσμενών συνθηκών εργασίας,του περιβάλλοντος και της οικονομικής κρίσης. Οι συμμετέχοντες προσδιόρισαν ως κύριους στρεσογόνους παράγοντες το φόρτο εργασίας σε ποσοστό 57,5% και την οικονομική κρίση σε ποσοστό 48,2%. Η ποσότητα και η συχνότητα χρήσης αλκοόλ κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα καθώς το 51,8% του δείγματος δήλωσε ότι δεν κατανάλωσε ποτέ αλκοόλ μετά από κάποιο στρεσογόνο γεγονός ενώ βρέθηκε να σχετίζεται θετικά με το φύλο,την ηλικία,την ειδικότητα και το τόπο απασχόλησης των εργαζομένων. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Ο βαθμός έντασης του εργασιακού στρες που βιώνουν οι εργαζόμενοι των υπηρεσιών υγείας αποτελεί συνάρτηση συγκεκριμένων εργασιακών παραγόντων και δημογραφικών χαρακτηριστικών. Η κατανάλωση αλκοόλης ως μέσο ανακούφισης από το εργασιακό στρες κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα ενώ συνδέεται άμεσα με συγκεκριμένα δημογραφικά και ατομικά χαρακτηριστικά των εργαζομένων όπως η ειδικότητα,η ηλικία και ο τόπος απασχόλησης.
Αριθμός Εισαγωγής: 010829-010830 cd
Keywords: Εργασιακό άγχος -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Υπηρεσίες Υγείας -- Κοινωνικές απόψεις; Εργασιακό περιβάλλον -- Ψυχολογικές απόψεις; Αλκοολισμός; Εργασιακό στρες; Κατανάλωση αλκοόλ; Επαγγελματίες υγείας; Εργασιακή ικανοποίηση; Επαγγελματική εξουθένωση; Work stress; Alcohol consumption; Health care workers; Job satisfaction; Burnout