Η ψυχοσυναισθηματική επιβάρυνση των αρνητικών συμπεριφορών στον εργασιακό χώρο. Διερεύνηση στο διοικητικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου - Λιάγκου, Αθανασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Εισαγωγή: Οι αρνητικές συμπεριφορές στον χώρο εργασίας αποτελούν καθοριστικό παράγοντα της σωματικής και ψυχικής υγείας των ατόμων, ιδιαιτέρως σε περιβάλλοντα όπως στους χώρους υγειονομικής περίθαλψης όπου υπάρχει έντονη η παρουσία στρεσογόνων παραγόντων. Σύμφωνα με την βιβλιογραφία, τα άτομα που βιώνουν αρνητικές συμπεριφορές στην εργασία παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα εργασιακής ικανοποίησης, εργασιακής απόδοσης, αποτελεσματικότητας και κινήτρων, ενώ ταυτόχρονα επηρεάζεται σημαντικά και η ποιότητα της ζωής τους. Σκοπός και στόχοι: Βασικός σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η διερεύνηση της ψυχοσυναισθηματικής επιβάρυνσης των αρνητικών συμπεριφορών στον εργασιακό χώρο και συγκεκριμένα στο διοικητικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου. Επιμέρους στόχοι είναι ο εντοπισμός της φύσης και της συχνότητας με την οποία παρατηρούνται αρνητικές συμπεριφορές και η συσχέτιση των αρνητικών συμπεριφορών με δημογραφικά και εργασιακά χαρακτηριστικά. Υλικό και μέθοδος: Η παρούσα μελέτη είναι μια περιγραφική, μη πειραματική έρευνα, καθώς διεξήχθη με τη χορήγηση ερωτηματολογίων αυτό-συμπλήρωσης σε δείγμα ευκολίας. Η συλλογή των δεδομένων έγινε με την χρήση ερωτηματολογίων και η ανάλυση τους με την χρήση του στατιστικού πακέτου SPSS-25. Χρησιμοποιήθηκε η κλίμακα Negative Acts Questionnaire, το ερωτηματολόγιο WHOQOL-BREF και στοιχεία για την καταγραφή των δημογραφικών χαρακτηριστικών του δείγματος Το τελικό δείγμα της έρευνας αποτελέσαν 97 διοικητικοί εργαζόμενοι του νοσοκομείου Κορίνθου. Αποτελέσματα: Περισσότεροι από τους μισούς διοικητικούς εργαζόμενους έχουν υποστεί αρνητικές συμπεριφορές με τον 1 στους 4 να αποτελεί θύμα σοβαρών αρνητικών συμπεριφορών. Ο εργασιακός εκφοβισμός (μ=2,1) καταγράφεται ως η διάσταση αρνητικών συμπεριφορών με την υψηλότερη συχνότητα συγκριτικά με τον προσωπικό (μ=1,7) και τον σωματικό (μ=1,7) εκφοβισμό. Το εκπαιδευτικό επίπεδο των ατόμων φαίνεται να καθορίζει τόσο την συχνότητα εμφάνισης αρνητικών συμπεριφορών (p=0,022), όσο και τις επιμέρους διαστάσεις του προσωπικού (p=0,041) και εργασιακού (p=0,030) εκφοβισμού, ενώ το φύλο αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τον προσωπικό εκφοβισμό (p=0,021). Επιπλέον προκύπτει ότι η ποιότητα ζωής στους διοικητικούς εργαζόμενους του νοσοκομείου βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα (μ=64,8), με την ηλικία (p=0,042) να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα. Επιβεβαιώνεται η αρνητική σχέση των αρνητικών συμπεριφορών και συγκεκριμένα του προσωπικού (r=-0.233, p=0.027) και του σωματικού εκφοβισμού (r=-0.299, p=0.003) με την σωματική υγεία των εργαζομένων. Συμπεράσματα: Η έρευνα επιβεβαιώνει τα σημαντικά ποσοστά αρνητικών συμπεριφορών που παρατηρούνται στον χώρο του νοσοκομείου, με κυρίαρχη διάσταση τον εργασιακό εκφοβισμό. Το εκπαιδευτικό επίπεδο των ατόμων φαίνεται ότι καθορίζει την συχνότητα εμφάνισης αρνητικών συμπεριφορών στον χώρο εργασίας. Μάλιστα από την έρευνα προκύπτει ότι η εκδήλωση τέτοιων συμπεριφορών στον χώρο εργασίας έχει αρνητική επίπτωση στην ποιότητα ζωής των ατόμων -η οποία στο συγκεκριμένο δείγμα βρέθηκε να είναι σε μέτρια επίπεδα-. και συγκεκριμένα στην σωματική υγεία.
Αριθμός Εισαγωγής: 013792 cd
Keywords: Νοσοκομεία--Εργαζόμενοι; Νοσοκομεία--Διοίκηση; Ηθική παρενόχληση; Εργασιακός εκφοβισμός; Ποιότητα ζωής; Αρνητικές συμπεριφορές στην εργασία; Ποιότητα ζωής; Διοικητικοί εργαζόμενοι νοσοκομείου; Mobbing; Negative acts at the workplace; Quality of life; Hospital administrative workers