Η αξιοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων 2014-2019 των Δήμων της Ελλάδας - Μπουλέρου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η στρατηγική της Ευρώπης για Πολιτική Συνοχής συνδέεται άρρηκτα με τον τοπικό αναπτυξιακό προγραμματισμό της Ελλάδας, ενισχύοντας τον αναπτυξιακό ρόλο των Δήμων. Σύμφωνα με την 6η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πολιτική Συνοχής “τα ΕΔΕΤ θα επενδύσουν περισσότερο στην ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας, καθώς γίνεται ολοένα και πιο κατανοητό ότι χωρίς χρηστή διακυβέρνηση δεν μπορούν να επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και περιφερειακή οικονομική σύγκλιση.” Οι Δήμοι, όμως, δεν συμβάλουν ισότιμα στο σχεδιασμό, προγραμματισμό, διαχείριση και υλοποίηση της πολιτικής συνοχής στην Ελλάδα, ενώ απαιτείται σε περιόδους κρίσης να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις, να επιλύσουν κρίσιμα προβλήματα και να αξιοποιήσουν διαθέσιμες ευκαιρίες. Τα Επιχειρησιακά Προγράμματα αποτελούν πολύτιμα εργαλεία σχεδιασμού στρατηγικής και άσκησης πολιτικών. Στο Πρόγραμμα Καλλικράτης (Ν. 3852/2010) αναφέρεται ρητά η υποχρέωση όλων των Δήμων (325) για την εκπόνηση Πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος και των αντίστοιχων Ετήσιων Προγραμμάτων Δράσης αυτού (άρθρο 266). Μέχρι το Νοέμβριο του 2017, μόνο 77 από τους 325 δήμους της ελληνικής επικράτειας είχαν ολοκληρώσει τις διαδικασίες κατάρτισης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων τους. Η εργασία αυτή πραγματεύεται την εφαρμογή, παρακολούθηση και αξιολόγηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων στους ελληνικούς ΟΤΑ α' βαθμού, τη σύνδεση τους με τη καθιέρωση συστήματος διοίκησης με στόχους και τη συμβολή τους στην διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Σκοπός αυτής είναι να αναδείξει την ελλιπή εφαρμογή των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των Ελληνικών Δήμων, να αξιολογήσει το βαθμό αξιοποίησης τους και να εντοπίσει εκείνους τους παράγοντες στην εσωτερική λειτουργία που τον επηρεάζουν. Παρουσιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη στο σύνολο όλων των ελληνικών Δήμων με Εγκεκριμένα Επιχειρησιακά προγράμματα για την περίοδο 2014-2019 έως και τον Ιανουάριο του 2018, καθώς και καλές πρακτικές τόσο στον διεθνή, όσο και στον ελλαδικό χώρο που αναδεικνύουν τη αναγκαιότητα των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.
Evaluating the Implementation of the Operational Programs 2014-2019 of the Municipalities of Greece
Keywords: Περιφερειακός προγραμματισμός; Τοπική ανάπτυξη; Διοίκηση και οργάνωση προσωπικού; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Τοπικός αναπτυξιακός προγραμματισμός; Υλοποίηση επιχειρησιακών προγραμμάτων Δήμων; Εργαλεία διοίκησης; Ανθρώπινο δυναμικό