Απόψεις γονέων για τη χρήση των Ψηφιακών Συσκευών από τα παιδιά προσχολικής ηλικίας στο σπίτι και στο Νηπιαγωγείο - Μάλλιαρη, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η διείσδυση των Ψηφιακών Τεχνολογιών στη καθημερινή οικογενειακή ζωή και η ένταξη και ενσωμάτωσή τους στην προσχολική εκπαίδευση έχει σαν αποτέλεσμα την αυξανόμενη χρήση των Ψηφιακών Τεχνολογιών από τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας. Οι απόψεις των γονέων για τις Ψηφιακές Τεχνολογίες επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα και την ποσότητα της χρήσης των Ψηφιακών Τεχνολογιών από τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η διερεύνηση των απόψεων των γονέων παιδιών προσχολικής ηλικίας (4-6 ετών) για τη χρήση των Ψηφιακών Τεχνολογιών από τα παιδιά στο σπίτι και στο Νηπιαγωγείο, προκειμένου να κατανοηθεί καλύτερα ο τρόπος χρήσης και η επίδραση των Ψηφιακών Τεχνολογιών στη διαδικασία μάθησης και ανάπτυξης των παιδιών και οι τρόποι διαμεσολάβησης των γονέων στην εν λόγω χρήση. Για το σκοπό αυτό διεξήχθη ποιοτική έρευνα μέσω ημιδομημένων συνεντεύξεων σε δέκα (10) γονείς παιδιών προσχολική ηλικίας (4-6 ετών). Τα παιδιά τους φοιτούσαν σε 6 (έξι) διαφορετικά Νηπιαγωγεία της πόλης της Κορίνθου. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι γονείς αποδέχονται την εκπαιδευτική αξία των Ψηφιακών Συσκευών και τη συμβολή τους στη γνωστική, κοινωνικό-συναισθηματική και σωματική τους ανάπτυξη, αλλά η χρήση των συσκευών από τα παιδιά γίνεται κυρίως για ψυχαγωγικό σκοπό και για να κρατούν τα παιδιά απασχολημένα και ήσυχα. Οι στρατηγικές διαμεσολάβησης που εφαρμόζουν είναι κυρίως η επίβλεψη και η περιοριστική διαμεσολάβηση, αλλά και η κοινή χρήση των Συσκευών από γονέα-παιδί. Αναγνωρίζουν τις Ψηφιακές Τεχνολογίες ως μέσα ενίσχυσης της διδασκαλίας και της μάθησης στο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου. Προσδοκούν τη συνεργασία σχολείου-οικογένειας με σκοπό την ενημέρωσή τους για κατάλληλες αναπτυξιακά εκπαιδευτικές εφαρμογές για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και για την ορθολογική χρήση των Ψηφιακών Τεχνολογιών από τα παιδιά στο σπίτι. Τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να αποτελέσουν χρήσιμα στοιχεία για τους υπεύθυνους χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής, τους εκπαιδευτικούς προσχολικής ηλικίας και τους γονείς.
Αριθμός Εισαγωγής: 012847 cd
Keywords: Υπολογιστές και παιδιά; Εκπαιδευτική τεχνολογία; Εκπαίδευση, Προσχολική -- Ελλάδα; Γονείς και παιδιά; Νηπιαγωγείο -- Προγράμματα δραστηριοτήτων; Απόψεις γονέων; Ψηφιακές τεχνολογίες; Μαθητές Νηπιαγωγείου; Γονεϊκή διαμεσολάβηση; Parental views; Digital technologies; Kindergarten students; Parental mediation