Επικοινωνιακές πολιτικές των μουσείων - Ρουπακά, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Υπόβαθρο: Η επικοινωνιακή πολιτική αποτελεί μια πρακτική που έχει εισέλθει και στο χώρο του πολιτισμού, με τα μουσεία ανά τον κόσμο να επιδιώκουν την αξιοποίηση σύγχρονων μέσων όπως τα κοινωνικά δίκτυα, προκειμένου να προσελκύσουν κοινό Σκοπός: Να εντοπίσει πρακτικές που εφαρμόζονται σε σύγχρονα μουσεία ή/και πολιτιστικούς οργανισμούς ανά τον κόσμο, αναφορικά με την επικοινωνιακή τους πολιτική, καθώς επίσης να αναφέρει περιπτώσεις που συναντώνται στον ελληνικό χώρο, ώστε να καταλήξει σε χρήσιμα συμπεράσματα Μεθοδολογία: Εφαρμόστηκε ποιοτική προσέγγιση και έλαβαν χώρα συνεντεύξεις με υπευθύνους δύο πολιτιστικού οργανισμού και ενός μουσείο (αμφότεροι αναγνωρισμένοι και πέραν της τοπικής κοινωνίας όπου δραστηριοποιούνται). Ζητήθηκε η άδεια για την καταγραφή (recording) και τα ηχητικά αρχεία αποκωδικοποιήθηκαν, με στόχο όχι μόνο να συγκριθούν μεταξύ τους οι δύο θέσεις των οργανισμών αλλά και με τις πρακτικές διεθνών οργανισμών. Αποτελέσματα: Διαπιστώθηκε ότι τα κοινωνικά δίκτυα έχουν πλέον μετατραπεί σε ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο προβολής των πολιτιστικών οργανισμών, ενώ οι ιστοσελίδες παίζουν επίσης αξιοσημείωτο ρόλο. Οι συμμετέχοντες ελληνικοί πολιτιστικοί οργανισμοί φάνηκε να υστερούν στην επικοινωνιακή πολιτική τους έναντι αντίστοιχων διεθνών, γεγονός λογικό, εξαιτίας και της διαφοράς μεγέθους. Οι σύγχρονες τεχνολογίες τύπου VR και AR συναντήθηκαν στο μουσείο (έστω και σε μικρή έκταση), όχι όμως και στον πολιτιστικό οργανισμό, ενώ στους διεθνείς συναντώνται κατά κόρον. Για τους συμμετέχοντες ελληνικούς οργανισμούς, το τοπικό κοινό ήταν ο κύριος πληθυσμός-στόχος, ενώ για τους διεθνώς αναγνωρισμένους, θεωρείται το παγκόσμιο κοινό. Οι ψηφιακές ξεναγήσεις είναι σημαντική πρακτική σε αυτό το πλαίσιο, ενώ διαλέξεις και εξιστορήσεις έπονται, εμπλουτίζοντας το σύνολο. Οι συμμετέχοντες οργανισμοί φάνηκε να προωθούν αρκετά τη βιβλιοθήκη τους και τα εκθέματα που διαθέτουν και δεν έχουν ομάδα που να ασχολείται αποκλειστικά με την προβολή/προώθηση (μόνο εξωτερικούς συνεργάτες).
Keywords: Πολιτιστικοί οργανισμοί; Επικοινωνιακή πολιτική; Κοινωνικά δίκτυα; Μουσεία; πολιτιστικοί οργανισμοί, επικοινωνιακή πολιτική, κοινωνικά δίκτυα