Συγκριτική μελέτη της οικονομικής διαχείρισης των δημόσιων νοσοκομείων της Περιφέρειας Πελοποννήσου κατά τα έτη 2017-2021 - Πολυδεράκη, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Έπειτα από την 10ετή οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα την περίοδο 2008-2019, άρχισαν να γίνονται αντιληπτές οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της, καθώς και το μεγάλο πλήγμα για τον υγειονομικό τομέα. Οι μεταρρυθμίσεις που σημειώθηκαν σχετικά με την περικοπή των δαπανών μειώνοντας παράλληλα την κρατική χρηματοδότηση και αυξάνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, και η εμφάνιση της πανδημίας COVID-19 στις αρχές του 2020, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη υιοθέτησης ουσιαστικών αλλαγών. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής διατριβής είναι η συγκριτική μελέτη της νοσηλευτικής δραστηριότητας και η χρηματοοικονομική ανάλυση των δημόσιων νοσοκομείων της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την χρονική περίοδο 2017-2021, ώστε να αξιολογηθεί ο τρόπος λειτουργίας τους και να διερευνηθούν οι μεταβολές που πραγματοποιήθηκαν στην εξεταζόμενη περίοδο. Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε με δεδομένα που συλλέχθηκαν από το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Υγείας «Σύστημα Επιχειρηματικής Ευφυίας ΕΣΥ (Bi-Health)», από το Πρόγραμμα Διαύγεια και από τις δημοσιοποιημένες οικονομικές καταστάσεις των εξεταζόμενων νοσοκομείων. Τα αποτελέσματα από την ανάλυση των λειτουργικών δεικτών έδειξαν μείωση της νοσηλευτικής δραστηριότητας, τόσο στους νοσηλευόμενους ασθενείς και στις ημέρες νοσηλείας, όσο και στο ποσοστό κάλυψης κλινών και στο ρυθμό εισροής ασθενών ανά κλίνη. Στον αντίποδα, ανοδική τάση καταγράφηκε στην πορεία των οικονομικών δεικτών, καθώς σημειώθηκε σημαντική αύξηση των συνολικών δαπανών σε σχέση με το 2017. Από την χρηματοοικονομική ανάλυση ανέκυψε το σημαντικό ζήτημα των καθυστερημένων αποζημιώσεων από τον ΕΟΠΥΥ έως και περίπου 3 χρόνια, ενώ η μέση περίοδος πληρωμής των υποχρεώσεων δεν ξεπερνάει τους 3 μήνες, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην λήψη επιχορηγήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Συμπερασματικά, παρά τις μεταρρυθμίσεις που συντελέστηκαν στο τομέα της Υγείας, υπάρχουν ακόμα αδυναμίες στην λειτουργία και την δομή των δημόσιων υγειονομικών μονάδων. Με στόχο την βελτίωση της αποδοτικότητας τους, οι διοικήσεις των μονάδων υγείας οφείλουν αφενός να εξάγουν λειτουργικούς και οικονομικούς δείκτες σε τακτική βάση, ώστε να μετρούν την αποτελεσματικότητα των νοσοκομείων, και αφετέρου να πραγματοποιήσουν αναπτυξιακές κινήσεις αξιοποιώντας νέες μορφές παροχής υγειονομικών υπηρεσιών, όπως είναι ο ιατρικός τουρισμός, ο οποίος αναπτύσσεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια.
Comparative study of the financial management at public hospitals of the Peloponnese Region for the period 2017-2021
Μ.Δ.Ε. 63
Keywords: Διοίκηση υπρεσιών υγείας -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Νοσοκομεία -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Χρηματοοικονομική ανάλυση; Αριθμοδείκτες (Οικονομική); Χρηματοοικονομική ανάλυση; Δημόσια νοσοκομεία; Λειτουργικοί δείκτες; Αριθμοδείκτες; Οικονομικές καταστάσεις; Financial analysis; Public hospitals; Operating ratios; Financial ratios; Financial statements