Διαφοροποιημένη διδασκαλία μαθηματικών δεξιοτήτων με ΤΠΕ, σε μαθητή με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές-σύνδρομο Άσπεργκερ - Μούτογλη, Σταυρούλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Το θέμα της έρευνας εστιάζεται στη διαφοροποιημένη διδασκαλία μαθηματικών δεξιοτήτων με Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, σε μαθητή με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές-σύνδρομο Άσπεργκερ, Στ΄τάξης Ειδικού Σχολείου που παρακολουθεί πρόγραμμα ένταξης στη Γ΄ τάξη του συστεγαζόμενου Γενικού Δημοτικού Σχολείου. Οι υποθέσεις της ερευνητικής εργασίας διερευνούν την ύπαρξη ιδιαίτερων γνωστικών παραγόντων που εμπλέκονται στη διδασκαλία των μαθηματικών δεξιοτήτων με ΤΠΕ στο μαθητή. Επίσης, διερευνούν αν η μετάβαση του μαθητή στο γενικό σχολείο μπορεί να υποστηρίξει την ένταξη και αν το Στοχευμένο Ατομικό Δομημένο Ενταξιακό Πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης μπορεί να υποστηρίξει την εκπαιδευτική και κοινωνική ένταξη στη σχολική κοινότητα και την τοπική κοινωνία. Η μεθοδολογία που ακολουθείται, είναι μεικτή και αποτελείται από ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα μέσω της συμμετοχικής παρατήρησης. Η ομάδα στόχου αποτελείται από το μαθητή του ειδικού, τους 22 μαθητές της Γ΄ τάξης και τους εκπαιδευτικούς. Τα ποιοτικά δεδομένα θα συλλεχθούν μέσω της μεθοδολογίας της παρατήρησης, της παρέμβασης, της ειδικής διδακτικής και των συνεντεύξεων των εκπαιδευτικών. Τα ποσοτικά δεδομένα θα συλλεχθούν μέσω χορήγησης μικρής κλίμακας ερωτηματολογίων μαθητών και εκπαιδευτικών και μέσω του πειράματος με τις κοινωνικές ιστορίες. Η ταξινόμηση, η επεξεργασία και η ανάλυση των δεδομένων θα πραγματοποιηθεί σε excel και η αποτύπωση θα γίνει σε γραφήματα.
L' insegnamento differenziato delle competenze matematiche con Nuove Technologies, in alunno con sindrome Asperger
Differentiated teaching of mathematics skills with Information and Communications Technology ICT, to pupil with syndrome Asperger
Keywords: Αυτιστικά παιδιά -- Εκπαίδευση -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Μαθηματικά -- Μελέτη και διδασκαλία -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Διδασκαλία με τη βοήθεια υπολογιστή -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Μαθηματικά -- Μελέτη και διδασκαλία -- Επεξεργασία δεδομένων; Μαθηματική ικανότητα στα παιδιά Μαθηματικά -- Μελέτη και διδασκαλία (Πρωτοβάθμια) -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Μαθηματικά -- Μελέτη και διδασκαλία -- Προγράμματα δραστηριοτήτων; Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές; Σύνδρομο Άσπεργκερ; ΤΠΕ - Εκπαιδευτικό Λογισμικό; Μαθηματικές δεξιότητες; Ένταξη