Πως επηρέασε η πανδημία τις καταναλωτικές αποφάσεις σχετικά με τα αγαθά πρώτης ανάγκης και πως αξιολογείται η αποτελεσματικότητα των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του Covid-19 στους καταναλωτές: Μελέτη περίπτωσης στον Δήμο Τρίπολης. - Χρονοπούλου, Παναγιώτα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Αναμφίβολα, όλη η ανθρωπότητα έχει εισέλθει σε μια νέα πραγματικότητα εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19. Οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν την τηλεργασία, να μειώσουν τις κοινωνικές επαφές τους και να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο προμηθεύονταν υλικά. Όλη αυτή η νέα πραγματικότητα ώθησε τα άτομα να επανεξετάσουν τα κίνητρα και τις αξίες τους. Η παρούσα εργασία είναι αφιερωμένη στην ανάδυση των αλλαγών που επήλθαν στις καταναλωτικές συνήθειες των κατοίκων του Δήμου Τρίπολης κατά την διάρκεια της πρόσφατης πανδημίας. Παράλληλα, επιδιώκουμε να διαγνώσουμε κατά πόσο οι καταναλωτές είναι αποφασισμένοι να υιοθετήσουν τις νέες καταναλωτικές συνήθειες στο μέλλον. Βασίσαμε όλη μας την έρευνα πάνω στην ποσοτική μέθοδο για να συγκεντρώσουμε πληροφορίες, με την χρήση ενός ερωτηματολογίου. Το δείγμα αποτελούν 314 κάτοικοι του Δήμου Τρίπολης. Με βάση τα συμπεράσματα, διαφαίνεται η επίδραση της πρόσφατης πανδημίας στην καταναλωτική συμπεριφορά των κατοίκων του Δήμου Τρίπολης. Παράλληλα, γίνεται σαφές πως οι καταναλωτές ενώ αξιολογούν θετικά τις νέες πρακτικές και τα νέα μέτρα που ελήφθησαν, παρόλα αυτά επιθυμούν να γυρίσουν στις προηγούμενες τους συνήθειες μετά το πέρας της πανδημίας. Επιπλέον, είδαμε πως το διαδίκτυο εξυπηρέτησε μεγάλη μερίδα καταναλωτών, όμως δεν προτιμάται για αγορές ειδών πρώτης ανάγκης στο μέλλον. Σημαντικό εύρημα αποτελεί ο εντοπισμός πρόθεσης των καταναλωτών να ψωνίζουν πιο συχνά σε τοπικές/μικρές επιχειρήσεις και να πληρώνουν περισσότερα χρήματα για προϊόντα ελληνικής προέλευσης. Ακόμα, διαπιστώσαμε πως οι καταναλωτές δεν προέβησαν σε αγορές πανικού και σε αγορές ασυνήθιστα μεγάλων ποσοτήτων με σκοπό την αποθεματοποίηση, όπως συνέβη σε άλλες χώρες. Τέλος, είδαμε πως τα δημογραφικά χαρακτηριστικά επιδρούν στην καταναλωτική συμπεριφορά. Κατανοώντας τις αλλαγές που επήλθαν αλλά και την πρόθεση και την αποφασιστικότητα των καταναλωτών να συνεχίσουν με τις νέες τάσεις, θα μπορούσαμε να προσφέρουμε ένα νέο πλαίσιο στις επιχειρήσεις του Δήμου Τρίπολης για να προσαρμόσουν τις δραστηριότητές τους ανάλογα με τις καταναλωτικές συνήθειες και προτιμήσεις και τις τακτικές διατήρησης των υπαρχόντων καταναλωτών και προσέλκυσης νέων.
Μ.Δ.Ε. 306
Keywords: αγαθά πρώτης ανάγκης; πανδημία covid-19; καταναλωτική συμπεριφορά; ηλεκτρονικό εμπόριο; καταναλωτής; καταναλωτικές αποφάσεις