Εργασιακή ικανοποίηση εργαζομένων δήμου Τρίπολης - Γεραναστάση, Ελπίδα - Γεωργία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας αποτελεί η Εργασιακή Ικανοποίηση υπαλλήλων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πιο συγκεκριμένα του δήμου Τρίπολης. Η εργασιακή ικανοποίηση έχει μελετηθεί και έχει συζητηθεί ευρέως στο πλαίσιο πολλών επιστημονικών ειδικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των Οικονομικών, της Νοσηλευτικής, της Ψυχολογίας, της Κοινωνιολογίας, των Ανθρώπινων Πόρων καθώς και του Management, αρχικά γιατί επηρεάζει την επαγγελματική συμπεριφορά και δεύτερον γιατί συνδέεται με διάφορους εργασιακούς παράγοντες όπως: η δέσμευση στην εργασία και η βελτίωση της παραγωγικότητας. Τα τελευταία χρόνια όμως γίνεται όλο και περισσότερο συζήτηση για το βαθμό ικανοποίησης των δημοσίων υπαλλήλων από την εργασία τους καθώς η ικανοποίηση των εργαζομένων συνδέεται στενά με τη συμπεριφορά τους στην αγορά εργασίας, όπως με την παραγωγικότητα, την εγκατάλειψη και την απουσία. Αρχικά θα πραγματοποιηθεί μια βιβλιογραφική ανασκόπηση για την εργασιακή ικανοποίηση και στη συνέχεια θα την εξετάσουμε, μέσω δομημένου ερωτηματολογίου, μέσα από τις διαφορετικές διαστάσεις της όπως: το αντικείμενο, τις αμοιβές, τις ευκαιρίες εξέλιξης, το εργασιακό περιβάλλον, τις διαπροσωπικές σχέσεις καθώς και τη διοίκηση του οργανισμού. Επιπλέον θα αναφερθούμε στους παράγοντες που ενδεχομένως επηρεάζουν το βαθμό της εργασιακής ικανοποίησης όπως: το φύλο, η ηλικία, η οικογενειακή κατάσταση, το μορφωτικό επίπεδο, τα χρόνια προϋπηρεσίας κ.α.
Μ.Δ.Ε. 269
Keywords: Εργασιακή ικανοποίηση; Επιμέρους διαστάσεις της; Παράγοντες εργασιακής ικανοποίησης; Οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης