Η ΑΠΟΨΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - Χατζή, Γεωργία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε αλλαγές στη διαδικασία διδασκαλίας-μάθησης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθιστώντας την τηλεκπαίδευση τη μοναδική διαθέσιμη επιλογή για να συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία με ταυτόχρονη τήρηση των μέτρων που πρότειναν οι ειδικοί, με στόχο την εμπόδιση της εξάπλωσης του ιού. Η νέα κατάσταση ανάγκασε όλους τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία (μαθητές, φοιτητές, δάσκαλους, καθηγητές αλλά και την πολιτική ηγεσία) να ασχοληθούν πιο σοβαρά με αυτό τον τρόπο της εκπαίδευσης. Στόχος της εργασίας αυτής είναι να καταγράψουμε τις απόψεις των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, σχετικά με την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης και για την επίτευξη του στόχου αυτού επιλέχθηκε η ποσοτική μέθοδος. Από την έρευνα προέκυψε ότι η ειδικότητα επηρεάζει την άποψη των εκπαιδευτικών για την εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευση, με τους καθηγητές πληροφορικής να έχουν την πιο θετική άποψη. Το επίπεδο σπουδών επίσης επηρεάζει αφού οι μεταπτυχιακοί τίτλοι φαίνεται να κάνουν τους εκπαιδευτικούς να είναι πιο θετικοί. Ακόμη, οι καθηγητές δευτεροβάθμιας είναι πιο θετικοί από αυτούς της πρωτοβάθμιας. Δεν προέκυψε ότι το φύλο επηρεάζει τη στάση των εκπαιδευτικών. Γενικά η άποψη των εκπαιδευτικών είναι ελαφρά αρνητική, αφού το 60% θεωρεί ότι δεν υπάρχει τομέας στον οποίο η εξ΄αποστάσεως εκπαίδευση υπερισχύει της δια ζώσης, ενώ το ίδιο ποσοστό δηλώνει ότι δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει τα σχετικά εργαλεία στο μέλλον. Οι προχωρημένες ψηφιακές δεξιότητες των εκπαιδευτικών χρειάζονται βελτίωση και αναμένουμε ότι μία ενδεχόμενη βελτίωση θα τους καταστήσει και πιο θετικούς.
Αριθμός Εισαγωγής: 013334 cd
Keywords: Εκπαίδευση εξ' αποστάσεως -- Ελλάδα; Διδασκαλία με τη βοήθεια υπολογιστή -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική τεχνολογία -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική αλλαγή -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικοί -- Στάσεις -- Ελλάδα; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα; Τηλεκπαίδευση; Σύγχρονη; Ασύγχρονη; Εκπαιδευτικοί