Η διαχείριση της πολιτισμικής ετερότητας στην προσχολική εκπαίδευση υπό το πρίσμα της διαπολιτισμικής και εναλλακτικής παιδαγωγικής του C. Freinet: Απόψεις εκπαιδευτικών προσχολική ηλικίας - Κατσιπουλάκη, Χρύσα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Σκοπός της παρούσας έρευνας υπήρξε η μελέτη του τρόπου πρόσληψης της Παιδαγωγικής του Celestin Freinet σε συσχέτιση με την διαπολιτισμική εκπαίδευση μέσα από την εξέταση των απόψεων και αντιλήψεων εκπαιδευτικών προσχολικής της δημόσιας εκπαίδευσης. Ειδικότερα, μελετάει τον τρόπο που οι εκπαιδευτικοί προσχολικής εκπαίδευσης διαχειρίζονται πολυπολιτισμικές τάξεις μέσα από εναλλακτικά παιδαγωγικά εργαλεία και κυρίως της παιδαγωγικής Freinet. Αποτελεί γεγονός πως η εμφάνιση αριθμού μαθητών με διαφορετική εθνική προέλευση έχει αυξηθεί σημαντικά στην δημόσια ελληνική εκπαίδευση. Γι’ αυτό, λοιπόν, στο παρόν ερευνητικό έργο εξετάζονται εναλλακτικοί τρόποι μάθησης και διδασκαλίας, στο κέντρο των οποίων εντοπίζεται το παιδί, οι ανάγκες και τα βιώματά του. Επομένως, η συγκεκριμένη εργασία αποτελεί μια προσπάθεια ανάδειξης της σημασίας και αναγκαιότητας εφαρμογής εναλλακτικών παιδαγωγικών μεθόδων εστιασμένες στο υποκείμενο μάθησης, επιθυμώντας να αναδείξει τα οφέλη για μαθητές με διαφορετικούς ή μη φορείς πολιτισμικών φορέων. Το δείγμα της έρευνας περιλαμβάνει έξι εκπαιδευτικούς της δημόσιας εκπαίδευσης της προσχολικής ηλικίας, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει ή παρακολουθούν το πιλοτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης της παιδαγωγικής Freinet ενώ παράλληλα συνεργάζονται κατά την εκπαιδευτική διαδικασία με μαθητές διαφορετικών πολιτισμικών προελεύσεων. Η έρευνα βασίζεται σε ημι δομημένες συνεντεύξεις που πάρθηκαν κυρίως από τον νομό Κορινθίας και πραγματοποιήθηκε ποιοτική ανάλυση των δεδομένων. Συνοπτικά, τα συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι στις πολυπολιτισμικές τάξεις εφαρμογής της παιδαγωγικής C.Freinet, έτσι όπως περιγράφονται από τα ερευνητικά υποκείμενα παρατηρείται μία αναπροσαρμογή της παιδαγωγικής Freinet στα σύγχρονα ελληνικά δεδομένα με τους εκπαιδευτικούς να παρουσιάζουν σε θεωρητικό υψηλό βαθμό επιπολιτισμού χωρίς ωστόσο αυτό να ανταποκρίνεται και στην πρακτική εφαρμογή της. Παρόλα αυτά είναι ιδιαίτερα φανερά η ενεργός συμμετοχή όλων στις αποφάσεις, η συνεργασία, η αποδοχή και ο υψηλός βαθμός ενσυναίσθησης.
The management of cultural heterogeneity in preschool education with multicultural and alternative pedagogy of C .Freinet: The ideas of preschool educators
Αριθμός Εισαγωγής: 013022 cd
Keywords: Πολυπολιτισμική εκπαίδευση -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Προσχολική -- Ελλάδα; Celestin Freinet; Κριτική παιδαγωγική; Ενεργητική μάθηση; Εκπαιδευτική κοινωνιολογία; Διαπολιτισμική εκπαίδευση; Εναλλακτική παιδαγωγική; Παιδαγωγική Freinet; Ιδιότητα του πολίτη; Ενεργός μάθηση; Intercultural education; Alternative pedagogy; Freinet pedagogy; Citizenship; Active learning