Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και η εφαρμογή του από τις κοινωνικές υπηρεσίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Η περίπτωση του δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων - Παπαχρήστου, Αναστασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας στην Ελλάδα, νομοθετήθηκε και σχεδιάστηκε το πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης». Πέρα από την εισοδηματική ενίσχυση, το πρόγραμμα αυτό προσφέρει συμπληρωματικές κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά ώστε να καλύψει τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες για στέγη, υγεία, εργασία, κοινωνική πρόνοια και κοινωνική ασφάλιση. Παράλληλα, μέσα από διάφορες δράσεις ,στοχεύει στην ένταξη η επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας. Για την υλοποίηση του προγράμματος του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης στην Ελλάδα, ο ρόλος των κοινωνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ ενισχύθηκε. Οι υπηρεσίες αυτές ανέλαβαν την ενημέρωση των δικαιούχων, και την υποστήριξή τους στη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων. Επιπρόσθετα, ασχολήθηκαν με την παραλαβή και επεξεργασία των αιτήσεων, και υποστήριξαν την εξατομικευμένη προσέγγιση των δικαιούχων. Η πανελλαδική εφαρμογή του προγράμματος ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2017. Διανύοντας τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του προγράμματος μπορούμε να εκτιμήσουμε τη γενικότερη συνεισφορά του στην κοινωνική πολιτική της χώρας. Ακολούθως, θα πρέπει να εξεταστεί ο βαθμός και η αποτελεσματικότητα της εμπλοκής των κοινωνικών υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης στην εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, μας παρουσιάζει τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου στον δήμο αυτόν.
The Social Solidarity Income program and its implementation by the social services of local authorities. The case of the municipality of Loutraki-Perachora-Agioi Theodoroi
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Φτώχεια--Ελλάδα; Κοινωνική πολιτική; Κοινωνικός αποκλεισμός--Ελλάδα; Φτώχεια; Κοινωνικός αποκλεισμός; Ελάχιστο εισόδημα; Τοπική Αυτοδιοίκηση; Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης