E-SPORTS: Η διαδραστική κονσόλα Nintendo wii sports ως εργαλείο εκπαίδευσης, αύξησης της κοινωνικότητας και της ποιότητας ζωής των ατόμων με αυτισμό. - Χλιαρά, Βάγια (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Στον 21ο αιώνα, οι νέες τεχνολογίες έχουν διαπεράσει σχεδόν κάθε πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης. Το μέλλον της εκπαίδευσης βρίσκεται στη σφαίρα των ψηφιακών παιχνιδιών, τα οποία δεν είναι πλέον απλώς συμπληρωματικά εργαλεία για τους εκπαιδευτικούς, αλλά μάλλον το επίκεντρο της μαθησιακής εμπειρίας. Ο στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών αθλημάτων (συγκεκριμένα της κονσόλας Wii) στην ενίσχυση των κοινωνικών και γνωστικών δεξιοτήτων, στην προώθηση της κοινωνικοποίησης και στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής για παιδιά με διάγνωση Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ). Οι συμμετέχοντες της μελέτης ήταν 13 και αποτελούνταν τόσο από εκπαιδευτικούς όσο και από γονείς παιδιών που έχουν διαγνωστεί με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού. Προκειμένου να συγκεντρωθούν δεδομένα, πραγματοποιήθηκαν ημιδομημένες συνεντεύξεις με αυτά τα άτομα για να διερευνηθεί ο αντίκτυπος των ηλεκτρονικών αθλημάτων σε παιδιά με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού. Τα ερωτήματα βασίστηκαν στη σύγχρονη σχετική βιβλιογραφία. Ενδεικτικά αναφέρονται το Gaming disorder and computer-mediated communication in children and adolescents with autism spectrum disorder, Paulus et al., 2019, το Influence of adapted sports on quality of life and life satisfaction in sport participants and non-sport participants with physical disabilities, Yazicioglu et al, 2012 και άλλα. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε θεματική ανάλυση από την οποία προέκυψαν τρεις κύριες διαστάσεις, κοινωνικής φύσεως και σχετικές με την ποιότητα ζωής των ατόμων με αυτισμό, την κοινωνικοποίησή τους και τις δεξιότητες που κατακτούν μέσω των e-sports. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι η ενασχόληση με ηλεκτρονικά παιχνίδια έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τις κοινωνικές ικανότητες των παιδιών με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού. Τα ευρήματα της έρευνας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από γονείς ή κηδεμόνες ατόμων με αυτισμό με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής τους. Τέλος, θα αποτελούσε ένα κίνητρο για τη χρήση των e-sports σε ειδικά σχολεία και δομές υποδοχής ατόμων με ΔΑΦ (ΚΔΑΠμεΑ).
E-SPORTS AS AN EDUCATIONAL TOOL TO INCREASE THE SOCIABILITY & QUALITY OF LIFE OF PEOPLE WITH AUTISM
Keywords: Αυτιστικά παιδιά - Εκπαίδευση; Βιντεοπαιχνίδια - Κοινωνικές απόψεις; Βιντεοπαιχνίδια - Ψυχολογικές απόψεις; Bιντεοπαιχνίδια στην εκπαίδευση; Ηλεκτρονικός αθλητισμός; Ηλεκτρονικά παιχνίδια; Διαταραχές αυτιστικού φάσματος; Autistic children - Education; Video games - Social aspects; Video games - Psychological aspects; Video games in education; Esports; Electronic games; Autism spectrum disorders; Διαταραχές φάσματος αυτισμού; Εκπαίδευση; Κοινωνικές δεξιότητες; E-sports; E-games; Autism spectrum disorder; Education; Social skills; E-sports; E-games