Δυνατότητες χρηματοδότησης των ελληνικών Δήμων από συγχρηματοδούμενα προγράμματα στον τομέα τουρισμού. Η περίπτωση του Δήμου Καστοριάς - Βάντα, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Ο τουρισμός είναι οικονομική δραστηριότητα μείζονος σημασίας με ιδιαίτερο θετικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη και την ελλάδα και διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας. Η εθνική πολιτική για τον τουρισμό χαράσσεται μέσω της Εθνικής αναπτυξιακης στρατηγικής για τον τουρισμό 2014-2020 του Υπουργείου Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού και του ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τον τουρισμό. Για το Δήμο Καστοριάς κύριος στόχος είναι να δημιουργήσει και να προσφέρει ένα ελκυστικό και "αυθεντικό" προϊόν, το οποίο συνδέει με την ταυτότητα της περιοχής και ενσωματώνει την εικόνα της, διασφαλίζοντας την ποιότητα στην εμεπειρία της αναψυχής. Προς την κατεύθυνση αυτή ο Δήμος, είναΙ αναγκάιο να προωθήσει δράσεις ανάδειξης και αξιοποίησης της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και του αξιόλογου φυσικού περιβάλλοντος του, με κεντρο την πόλη της Καστοριάς. Οι δυνατότητες για την αξιοποίηση των Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, προς όφελος του τουρισμός από τους ΟΤΑ ά βαθμού, προκύπτουν σπό το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), το Ταμείο Συνοχής (ΤΣ) Το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ), το πρόγραμμα LIFE για το περιβάλλον, το HORIZON 2020, το COSME, το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη και το πρόγραμμα EΤα έργα που προτείνονται για το Δήμο Καστοριάς προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε στελέχη του Δήμου και ιδιώτες μέσω της συνέντευξης και προτείνεται σντίστοιχα για κάθε έργο η δυνητική πηγή χρηματοδότησής του, αφού πρώτα ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου.
Funding opportunities for Greek Municipalities by co-financed projects in the tourism sector. The case of Kastoria Municipality
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Τουρισμός--Ελλάδα; Στρατηγικός σχεδιασμός; Οικονομική ανάπτυξη--Ελλάδα; Τουρισμός; Χρηματοδότηση; Επιδοτούμενα προγράμματα; Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα; Δήμος