Ο ρόλος του εκπαιδευτικού. Ο απόψεις των μαθητών σχετικά με τον "καλό δάσκαλο". Μια εμπειρική έρευνα μεταξύ μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο πλαίσιο του σύγχρονου πολυπολιτισμικού σχολείου. Η περίπτωση του Ν. Αχαΐας. - Σαμίκου, Αθανασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει σκοπό να παρουσιάσει ποιες είναι οι απόψεις των μαθητών δημοτικού σχετικά με το ποιος είναι καλός δάσκαλος. Τα σημερινά σχολεία είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους πολυπολιτισμικά, δηλαδή απαρτίζονται από μαθητές που είναι τέκνα μεταναστών/αλλοδαπών, οπότε στο πλαίσιο αυτής της πολιτισμικής σχολικής ετερότητας θα παρατηρήσουμε αν οι Έλληνες μαθητές και οι μαθητές από άλλες χώρες έχουν τις ίδιες απαιτήσεις, ανάγκες και απόψεις σχετικά με τον δικό τους ιδανικό εκπαιδευτικό. Το λειτούργημα του εκπαιδευτικού στη συγκεκριμένη εργασία αντιμετωπίζεται ως «κοινωνικός ρόλος» και ο δάσκαλος μπαίνει στο μικροσκόπιο από τις λεγόμενες «ομάδες αναφοράς», δηλαδή τους ίδιους τους μαθητές. Οι απόψεις των μαθητών μπορούν να αποτελέσουν την μια ακόμα αφύπνιση προς τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς ώστε να συνεχιστεί μια ουσιαστική εκπαιδευτική αλλαγή και οι εκπαιδευτικοί να ενημερωθούν και να βελτιώσουν τις προϋπάρχουσες παιδαγωγικές πρακτικές τους ώστε να ανταπεξέλθουν στο σύγχρονο πολυπολιτισμικό σχολείο.
Αριθμός Εισαγωγής: 011548-011549 cd
Keywords: Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια -- Ελλάδα; Πολυπολιτισμική εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαιδευτικοί --