Η Ανάδυση των BRICS Tα Ρίσκα και οι Προοπτικές στην Παγκόσμια Διακυβέρνηση - Αθανασόπουλος, Θάνος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η διπλωματική αυτή εργασία έχει στόχο να παρουσιάσει την δημιουργία και την πορεία της ομάδας των χωρών BRICS, ακρωνύμιο των χωρών Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Ν. Αφρική, με σκοπό να καταλήξουμε στο συμπέρασμα, εάν τελικά οι BRICS μπορούν να εδραιωθούν στο παγκόσμιο οικονομικό-πολιτικό σκηνικό, προκαλώντας ραγδαίες αλλαγές στην παγκόσμια διακυβέρνηση. Σε πρώτη φάση, θα αναλυθεί η πορεία τους, από την ιδέα της δημιουργίας τους, που παρουσίασε το 2001 ο Jim O'Neill, μέχρι τις Συνόδους Κορυφής που πραγματοποιήθηκαν, ώστε να φτάσουν τελικά στην ίδρυση της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας. Στη συνέχεια, θα αναλυθεί το κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό καθεστώς της κάθε χώρας, με σκοπό την αναγνώριση των προβλημάτων που υπάρχουν στο εσωτερικό των BRICS, τα οποία μπορούν να βλάψουν την πορεία τους και την προσπάθεια τους να εξελιχθούν σε μια νέα οικονομική υπερδύναμη, ξεπερνώντας ακόμα και την κυρίαρχο Αμερική. Σκοπός, επίσης, είναι να αναγνωρίσουμε τους σημαντικότερους κινδύνους που έχει να αντιμετωπίσει η ομάδα, δίνοντας έμφαση στους πιο επικινδύνους από αυτούς. Παρά όμως τα όποια εσωτερικά τους προβλήματα, καθώς επίσης και τους μειωμένους ρυθμούς ανάπτυξης που προκάλεσε η παγκόσμια οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, η ανερχόμενη οικονομικά υπερδύναμη Κίνα, η συνεχώς αναπτυσσόμενη και ελισσόμενη Ρωσία και η οικονομικά αναπτυσσόμενη Ινδία, μπορούν να αποτελέσουν βασικά στηρίγματα για την ανάπτυξη των BRICS τα επόμενα χρόνια. Οι BRICS συνεχίζουν να μαγνητίζουν τα βλέμματα και να απασχολούν την διεθνή οικονομικο-πολιτική σκηνή, προκαλώντας μία ανησυχία ακόμη και στις υπερδυνάμεις του πλανήτη, όπως Η.Π.Α και Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα όμως είναι το βασικό ερώτημα που θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στην εργασία αυτή, παραθέτοντας κάποια πιθανά σενάρια. Θα καταφέρουν τελικά οι BRICS να εδραιωθούν ως οικονομική υπερδύναμη στον παγκόσμιο χάρτη, ή τα εσωτερικά τους προβλήματα θα αποτελέσουν εμπόδιο στην πορεία τους;
The Emergence of the BRICS The Risks and the Prospects in Global Governance
Keywords: Παγκοσμιοποίηση--Οικονομικές απόψεις; Διεθνείς οικονομικές σχέσεις; Διεθνής οικονομική ενοποίηση; BRICS; Βραζιλία; Ρωσία; Κίνα; Ινδία; Νότια Αφρική