Διερεύνηση της Κόπωσης Συμπόνιας και εκτίμηση της επίδρασής της στην παραγωγικότητα των νοσηλευτών των νοσοκομείων της Αττικής “Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ” (Ερυθρός Σταυρός) και Αντικαρκινικό-Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών “Άγιος Σάββας” - Μάγκα, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Σκοπός: Η διερεύνηση των στάσεων, πεποιθήσεων, συμπεριφορών, αλλά και ιδιαίτερων γνωρισμάτων των νοσηλευτών σχετικά με την κόπωση συμπόνιας, σε δύο νοσοκομεία της περιοχής των Αθηνών, το «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.» και το Αντικαρκινικό-Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας». Περαιτέρω μελετάται η επίδραση που η κόπωση συμπόνιας έχει στην παραγωγικότητα των νοσηλευτών. Υλικό και μέθοδος: Η συλλογή δεδομένων έγινε με τη χρήση τριών (3) δομημένων ερωτηματολογίων κλειστών ερωτήσεων τα οποία διερευνούσαν τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, την κλίμακα επαγγελματικής ποιότητας ζωής (ProQOL-CSF) και την υγεία και παραγωγικότητα στην εργασία (HPQ). Τον πληθυσμό της μελέτης αποτέλεσαν οι νοσηλευτές των δύο (2) νοσοκομείων στους οποίους διανεμήθηκαν 224 ερωτηματολόγια. Τα 114 διανεμήθηκαν στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός και τα υπόλοιπα 110 στο Νοσοκομείο Άγιος Σάββας. Συμμετείχαν και συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια οικειοθελώς 200 νοσηλευτές. Ειδικότερα, από τα 114 ερωτηματολόγια που διανεμήθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό συμπληρώθηκαν και επεστράφησαν τα 100 (ποσοστό απόκρισης 87,7%). Από τα 110 ερωτηματολόγια που διανεμήθηκαν στον Άγιο Σάββα συμπληρώθηκαν και επεστράφησαν τα 100 (ποσοστό απόκρισης 90,9%). Το συνολικό ποσοστό συμμετοχής απόκρισης ανήλθε στο 89,3%. Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου διαρκούσε 10-15 λεπτά. Αποτελέσματα: Χαμηλό επίπεδο ικανοποίησης συμπόνιας. Τα θετικά συναισθήματα και οι σκέψεις για τους συναδέλφους και το εργασιακό περιβάλλον οδηγούν σε μεγαλύτερη ικανοποίηση σε σχέση με την ικανότητά τους να είναι αποτελεσματικοί στην δουλειά τους. Περισσότερο ικανοποιημένες φάνηκαν οι γυναίκες και όσοι θεωρούσαν ότι αμείβονται ικανοποιητικά. Σημαντικός παράγοντας ικανοποίησης είναι το εργασιακό κλίμα. Παρουσιάζεται μεγάλος κίνδυνος εμφάνισης επαγγελματικής εξουθένωσης (45%) ιδιαίτερα επικίνδυνος όταν συνδυάζεται με χαμηλή ικανοποίηση συμπόνιας. Τέλος, το 33,5% βρίσκεται σε μέσο κίνδυνο εμφάνισης κόπωσης συμπόνιας και το 51,5% σε υψηλό. Συμπεράσματα: Ο συνδυασμός χαμηλής ικανοποίησης συμπόνιας και του κινδύνου εμφάνισης επαγγελματικής εξουθένωσης και κόπωσης συμπόνιας είναι επιβαρυμένος. Οι νοσηλευτές των δύο υπό διερεύνηση νοσοκομείων αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εργασία τους και δεν αποκομίζουν ικανοποίηση από τις δραστηριότητες εντός του εργασιακού τους χώρου. Θα πρέπει να υπάρξει προβληματισμός όσον αφορά τα θέματα που τους δυσχεραίνουν αλλά και για όσους άλλους παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη υψηλής κόπωσης. Συμπερασματικά, το στρες που βιώνουν οι νοσηλευτές σε συνδυασμό με τις ψυχολογικές αναζητήσεις, τα ηθικά διλήμματα και τις απαιτήσεις των ασθενών επιβαρύνει την ψυχική και σωματική τους κατάσταση.
Keywords: Νοσηλευτές; Δευτερογενές τραυματικό άγχος; Eπαγγελματική εξουθένωση (Ψυχολογία); Παραγωγικότητας της εργασίας.; Νοσηλευτές - Ικανοποίηση από την εργασία; Nurses; Secondary traumatic stress; Burn out (Psychology); Labor productivity; Nurses - Job satisfaction; Κόπωση συμπόνιας; Επαγγελματική εξουθένωση; Παραγωγικότητα στην εργασία; Νοσηλευτές; Στρες; Compassion fatigue; Burnout; Work productivity; Nurses; Stress