Οι μεταρρυθμίσεις του Καλλικράτη και του Κλεισθένη: Η περίπτωση του Δήμου Αλεξανδρούπολης - Γλήνιας, Μαρίνος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η παρούσα έρευνα θα ασχοληθεί με την επίδραση των μεταρρυθμίσεων του «Καλλικράτη» και του «Κλεισθένη» στην τοπική αυτοδιοίκηση γενικότερα και ειδικότερα στον Δήμο Αλεξανδρούπολης. Στη μελέτη αυτή αρχικά θα κάνουμε μία ιστορική αναδρομή στο σύγχρονο ελληνικό κράτος για να εντοπίσουμε τα σημεία εκείνα που καθόρισαν την διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα μέχρι σήμερα. Στόχος είναι να κατανοήσουμε τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν λόγω των συγκυριών, αλλά και οι νόμοι που θεωρήθηκαν τομή στην τοπική αυτοδιοίκηση της Ελλάδας. Θα καταλήξουμε στους δύο τελευταίους νόμους, τον 3852/2010 (πρόγραμμα «Καλλικράτης) και τον 4555/2018 (πρόγραμμα «Κλεισθένης»), ο καθένας από αυτούς με τις δικές του ιδιαιτερότητες. Θα δώσουμε έμφαση στις βασικές αλλαγές των δύο αυτών προγραμμάτων και έπειτα θα θέσουμε ως παράδειγμα εφαρμογής τον Δήμο Αλεξανδρούπολης. Οι μέθοδοι που θα ακολουθηθούν θα είναι δύο, διότι το περιεχόμενο τόσο του «Καλλικράτη» όσο και του «Κλεισθένη» είναι διαφορετικά, επομένως και ο τρόπος σύγκρισης στον Δήμο Αλεξανδρούπολης θα πρέπει να διαφέρει ούτως ώστε το αποτέλεσμα να είναι ορθό και αξιόπιστο. Στην περίπτωση του «Καλλικράτη» επομένως θα ακολουθήσουμε την ποσοτική μέθοδο με την σύγκριση οικονομικών στοιχείων ενώ στην περίπτωση του «Κλεισθένη» θα εφαρμοστεί η ποιοτική μέθοδος με την παράθεση εκλογικών αποτελεσμάτων και την συνέντευξη αιρετών του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Η δομή της διπλωματικής έρευνας θα αποτελείται από την περίληψη, τις λέξεις – κλειδιά, τους εννοιολογικούς ορισμούς, τα ερευνητικά ερωτήματα, τον πίνακα συντμήσεων και συντομογραφιών, τον πίνακα περιεχομένων, τον κατάλογο πινάκων, την εισαγωγή, το 1ο κεφάλαιο στο οποίο θα γίνει η περιγραφή του νόμου 3852/2010, το 2ο κεφάλαιο στο οποίο θα γίνει περιγραφή του νόμου 4555/2018, το 3ο κεφάλαιο στο οποίο θα αναλυθεί η περίπτωση του Δήμου Αλεξανδρούπολης και τέλος θα διατυπωθεί το συμπέρασμα και η βιβλιογραφία.
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Ελλάδα--Πολιτική και διακυβέρνηση; Απλή Αναλογική; Αποκέντρωση; Εξουσία; Δήμος Αλεξανδρούπολης; Καλλικράτης; Κλεισθένης; Συνένωση Δήμων; Τοπική Αυτοδιοίκηση