Διερεύνηση του τρόπου κοστολόγησης των υπηρεσιών ύδρευσης και σύνδεση με την Πολιτική Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η περίπτωση της ΔΕΥΑ Δήμου Δελφών - Λάιος, Παναγιώτης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας αποτελεί η διερεύνηση του τρόπου κοστολόγησης των υπηρεσιών ύδρευσης και τη σύνδεσή της με την Πολιτική Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντικείμενο διερεύνησης αποτελεί μια νεοσύστατη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), αυτή του Δήμου Δελφών , η οποία ιδρύθηκε το έτος 2017. Η επιλογή της συγκεκριμένης ΔΕΥΑ δεν γίνεται τυχαία, καθώς η πρόσφατη σύστασή της επιτρέπει τη διερεύνηση και εφαρμογή του πλέον κατάλληλου μοντέλου κοστολόγησης από την έναρξη της ουσιαστικής λειτουργίας. Έναυσμα για την εκπόνηση της παρούσας έρευνας αποτέλεσε η Κοινοτική Οδηγία Πλαίσιο για τα νερά (2000/60ΕΕ), με την συνεπακόλουθη υπ’ αρ. οικ. 135275 απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων (ΕΕΥ), για τον υπολογισμός της πλήρους ανάκτησης του κόστους του νερού. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε βασίζεται στην ανάλυση το τρόπου υπολογισμού του Χρηματοοικονομικού Κόστους (ΧΚ), μέσω επιμερισμού των δαπανών στις υπηρεσίες των Επιχειρήσεων Ύδρευσης (μονάδες ύδρευσης, μονάδες αποχέτευσης κλπ.), καθώς επίσης και στον προσδιορισμό των άλλων δύο συνιστωσών, που συνθέτουν το Πλήρες Κόστος νερού, αυτές του Περιβαλλοντικού Κόστους (ΠΚ) και του Κόστους Φυσικού Πόρου (ΚΦΠ). Η μελέτη και αποσαφήνιση των επιμέρους σταδίων που συνθέτουν την εκτίμηση των υπηρεσιών ύδρευσης και η διασύνδεσή τους με την Πολιτική Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσδιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο δύναται τα αποτέλεσμα μιας τέτοιας ανάλυσης να επεξεργαστούν για να καταστούν αξιοποιήσιμα σε μια προσπάθεια ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων αλλά και την εφαρμογή της κατάλληλης τιμολογιακής πολιτικής από μία Επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο είδος
Investigation of the costing of water services and connection to the European Union’s Cohesion Policy – The case of DEYA of the Municipality of Delphi
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Ύδρευση; Δημοτικές επιχειρήσεις; Ανάκτηση κόστους; Πολιτική συνοχής; ΔΕΥΑ; Χρηματοδοτικά εργαλεία