Προσαρμογή ιστοσελίδας σε μορφή προσβάσιμη για όλους. - Αλεξανδροπούλου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Στις μέρες μας, η αυξανόμενη χρήση του Διαδικτύου έχει ως αποτέλεσμα οι ιστοσελίδες να διαθέτουν ένα φιλικό περιβάλλον αλληλεπίδρασης με το χρήστη. Όμως, υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους συμβατικούς τρόπους για έχουν πρόσβαση σε μια ιστοσελίδα. Επομένως, τα άτομα με αναπηρία, τα ηλικιωμένα άτομα, τα άτομα με προσωρινή αναπηρία ή τραυματισμούς κ.α. κινδυνεύουν να αποκλειστούν από την πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Σκοπός της εργασίας είναι να γίνει προσαρμογή μιας WordPress ιστοσελίδας ώστε να έχει μορφή, η οποία να είναι προσβάσιμη από όλους τους ανθρώπους. Αρχικά, θα γίνει ανασκόπηση σχετικά με την προσβασιμότητα στο Διαδίκτυο, τα άτομα με αναπηρία και τη νομοθεσία. Επίσης, θα περιγραφούν τα διεθνή πρότυπα αξιολόγησης που υπάρχουν, για την προσβασιμότητα του περιεχομένου του Ιστού και θα διερευνηθούν μερικά εργαλεία αξιολόγησης της προσβασιμότητας. Στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί η μέθοδος, με την οποία θα γίνει η εγκατάσταση των πρόσθετων (plugins) του WordPress στην ιστοσελίδα, που θα τη διαμορφώσουν, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης ακόμη και σε άτομα με κάποιο τύπο αναπηρίας. Η ιστοσελίδα θα ελεγχθεί με ένα από τα πιο γνωστά εργαλεία αξιολόγησης της προσβασιμότητας (WAVE), για να διαπιστωθεί εάν καλύπτονται οι κατευθυντήριες οδηγίες προσβασιμότητας WCAG 2.0 που απαιτούνται. Τέλος, θα γίνει παρουσίαση των αποτελεσμάτων: α) για τα πρόσθετα (plugins) που ενσωματώθηκαν στην ιστοσελίδα ώστε να γίνει προσβάσιμη, καταγράφοντας τα πρόσθετα που δοκιμάστηκαν, το λόγο που απορρίφθηκαν, τον τρόπο λειτουργίας αυτών που επιλέχθηκαν και τις διευκολύνσεις που προσφέρουν στα άτομα με αναπηρία, και β) για τα σφάλματα που εντοπίστηκαν κατά τον έλεγχο της ιστοσελίδας με το εργαλείο αξιολόγησης WAVE, αλλά και τη διόρθωση αυτών ώστε η ιστοσελίδα να είναι προσβάσιμη με βάση το πρότυπο.
Customize a website in a format accessible to all.
Keywords: Προσβάσιμες ιστοσελίδες για άτομα με ειδικές ανάγκες; Προσβάσιμες ιστοσελίδες για κωφούς; Πρόσβαση στο διαδίκτυο; Διαδίκτυο και ηλικιωμένοι; Διαδίκτυο - Δίκαιο και νομοθεσία; Ιστότοποι - Δίκαιο και νομοθεσία; Accessible Web sites for people with disabilities; Accessible Web sites for the deaf; Internet access; Internet and older people; Internet - Law and legislation; Web sites - Law and legislation; Προσβασιμότητα; Άτομα με αναπηρία; Διαδίκτυο; Πρότυπο WCAG; ETSI EN 301 549; Εργαλεία αξιολόγησης προσβασιμότητας; Accessibility; People with disabilities; Internet; WCAG standard; ETSI EN 301 549; Accessibility evaluation tools