Αλληλεξάρτηση και σύγκριση μεταξύ κοινωνικών δικτύων και ειδησεογραφικών ιστοσελίδων στην ενημέρωση του κοινού - Καραγιάννης, Μιλτιάδης - Σωτήριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Στη σημερινή εποχή βλέπουμε μία έξαρση στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε κάθε έκφανση της καθημερινής μας ζωής. Ένας από τους τομείς στους οποίους έχουν καταφέρει με μεγάλη επιτυχία να διεισδύσουν είναι αυτός της δημοσιογραφίας. Βλέπουμε χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού το οποίο επιθυμεί να ενημερωθεί. Επίσης πολλές φορές βλέπουμε και χρήση τους από τα συμβατικά μέσα ενημέρωσης ώστε να διαδώσουν τις ειδήσεις τους. Αυτό είναι το ερώτημα το οποίο εξετάζεται στην παρούσα διπλωματική, πως οι ειδήσεις εξάγονται στα μέσα ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε ποιο μέσο εξάγονται πρώτες και πως αυτές διαδίδονται στα δύο αυτά μέσα. Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα συλλέχθηκαν πάνω από 5000 εγγραφές ειδήσεων σε διάστημα 30 ημερών τα οποία περιείχαν ειδήσεις από τα μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πιο συγκεκριμένα συλλέχθηκαν ειδήσεις που αφορούσαν δύο τομείς της ενημέρωσης, τα κοινωνικά και πολιτικά θέματα στην Ελλάδα. Μετά τη συλλογή στοιχείων, η οποία μας έδωσε από μόνη της κάποια ενδιαφέροντα ευρήματα, ακολούθησε η ανάλυση των δεδομένων ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε την αμφίδρομη σχέση στη δημοσιοποίηση και διάδοση των ειδήσεων μεταξύ των μέσων ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και να μπορέσουμε να βρούμε την πηγή της κάθε είδησης.
Interdependence and comparison between social networks and news websites regarding information of the public
Keywords: Κοινωνικά δίκτυα; Κοινωνική επιρροή; Μέσα μαζικής ενημέρωσης; Ειδήσεις; Κοινωνική δικτύωση; Ανάλυση δεδομένων; Ειδησεογραφικές ιστοσελίδες; Κοινωνικά δίκτυα