Η Συμφωνία Σάις Πικό και οι Συνθήκες των Σεβρών και της Λωζάννης με επίκεντρο το ελληνικό ζήτημα - Παπαλάμπρου, Λουκία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα εργασία εξετάζει το ρόλο της Συμφωνίας Sykes–Picot (1916), της Συνθήκης των Σεβρών (1920) και της Συνθήκης της Λωζάννης (1923) στο πλαίσιο των εδαφικών διεκδικήσεων της Ελλάδας κατά την κρίσιμη περίοδο 1914–1923. Εστιάζει στη γεωπολιτική αναδιανομή της Ανατολικής Μεσογείου και των πρώην οθωμανικών εδαφών, αναλύοντας το ρόλο των Μεγάλων Δυνάμεων στους εθνικούς σχεδιασμούς της Ελλάδας. Μέσω της αξιοποίησης ιστορικών πηγών και σύγχρονης βιβλιογραφίας, αναδεικνύονται τα όρια της εθνικής διπλωματίας. Η εργασία επιχειρεί να συνδέσει τη διπλωματική και νομική εξέλιξη των συνθηκών με τις μακροχρόνιες επιπτώσεις που αυτές άφησαν στο εθνικό αφήγημα και στη στρατηγική σκέψη της Ελλάδας.
Keywords: Sykes–Picot Agreement (Συμφωνία Σάικς–Πικό); Συνθήκη των Σεβρών (1920); Συνθήκη της Λωζάνης (1923); Εθνικισμός -- Ελλάδα; Ελλάδα -- Εξωτερικές σχέσεις; Παγκόσμιος Πόλεμος, 1914-1918 -- Εδαφικά ζητήματα -- Ελλάδα; Ελλάδα -- Εδαφική επέκταση -- Ιστορία; Μεγάλη ιδέα; Εδαφικές διεκδικήσεις; Στρατηγική σκέψη; Συνθήκη της Λωζάννης; Συμφωνία Sykes–Picot; Εθνική διπλωματία; Ανατολική Μεσόγειος; Διεθνές δίκαιο; Great idea; Territorial claims; Strategic thinking; Treaty of Lausanne; Sykes-Picot agreement; National diplomacy; Eastern Mediterranean; International law