Η μηχανική μάθηση στον εντοπισμό και την πρόληψη της φοροδιαφυγής - Μαστοράκη, Παναγιώτα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Στη σύγχρονη εποχή, που τα πάντα εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς, ήταν σχεδόν αναμενόμενο να αναπτυχθεί και να διαδοθεί η τεχνική νοημοσύνη με ιδιαίτερη έμφαση στη μηχανική μάθηση. Ωστόσο, αυτή η διάδοση που οι υπολογιστές μαθαίνουν από τα δεδομένα και βελτιώνονται με την εμπειρία χωρίς να είναι σαφώς προγραμματισμένοι, έχει αρχίσει να συνδέεται όλο και περισσότερο και με άλλες επιστήμες. Η φοροδιαφυγή αποτελεί ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φορολογικές αρχές παγκοσμίως, έχοντας αρνητική επίδραση στις δημοσιονομικές πολιτικές. Η εφαρμογή της μηχανικής μάθησης στον τομέα της φορολογίας φαίνεται να είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Στη συγκεκριμένη εργασία γίνεται προσπάθεια σύνδεσης της μηχανικής μάθησης με τη φοροδιαφυγή.
Machine learning in detecting and preventing tax evasion
Μ.Δ.Ε. 81
Keywords: Τεχνητή νοημοσύνη; Μηχανική μάθηση; Φορολογία -- Δίκαιο και νομοθεσία; Φοροδιαφυγή; Οικονομικό έγκλημα; Μηχανική μάθηση; Φορολογία; Φοροδιαφυγή; Machine learning; Taxation; Tax evasion