Ο αποτελεσματικός διευθυντής ως παράγοντας διαμόρφωσης σχολικής αποτελεσματικότητας. Η περίπτωση των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Αργολίδας - Τσεκρέκος, Σπύρος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Ο διευθυντής του σχολείου αποτελεί ένα ξεχωριστό πρόσωπο εξαιτίας του πολύπλευρου ρόλου του και της σημαντικής συμβολής του στην ενίσχυση της σχολικής αποτελεσματικότητας. Η παρούσα ερευνητική εργασία έχει στόχο να διερευνήσει μέσα από τις απόψεις των εκπαιδευτικών τους παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα μιας σχολικής μονάδας καθώς και τα γνωρίσματα, τις στάσεις και συμπεριφορές του αποτελεσματικού διευθυντή που θα τον βοηθήσουν να διοικήσει επιτυχημένα τη σχολική μονάδα. Για το σκοπό αυτό ο ερευνητής υλοποίησε ποσοτική έρευνα με χρήση ερωτηματολογίων σε δείγμα 109 εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων που υπηρετούν σε δημοτικά σχολεία του Ν. Αργολίδας. Ύστερα από στατιστική ανάλυση και επεξεργασία των δεδομένων αναδείχτηκαν οι κυριότεροι παράγοντες αποτελεσματικής λειτουργίας της σχολικής μονάδας σημαντικότεροι από τους οποίους είναι το σχολικό κλίμα που επικρατεί, η συνεργασία μεταξύ διευθυντή και εκπαιδευτικών, η αλληλεπίδραση και η συνεργασία εκπαιδευτικών μαθητών και η συμπεριφορά του διευθυντή. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά του αποτελεσματικού διευθυντή είναι να είναι αντικειμενικός και αμερόληπτος, να διαμορφώνει θετικό κλίμα στο σχολείο, να εμπνέει τους συναδέλφους του και να είναι οργανωτικός. Επίσης, στις στάσεις και συμπεριφορές που καλείται να επιδείξει ο αποτελεσματικός διευθυντής ξεχώρισαν το να επικοινωνεί και να συνεργάζεται αποτελεσματικά με τους εκπαιδευτικούς, να δημιουργεί θετικό κλίμα συνοχής, εμπιστοσύνης και ασφάλειας μέσα στο σχολείο, να σέβεται τις αποφάσεις του συλλόγου διδασκόντων, να υποστηρίζει και να βοηθά τους εκπαιδευτικούς. Διαπιστώθηκε ταύτιση των απόψεων των εκπαιδευτικών της έρευνας με τα πορίσματα παρόμοιων ερευνών.
Αριθμός Εισαγωγής: 013345 cd
Keywords: Σχολικοί διευθυντές -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαιδευτική ηγεσία -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Σχολική διοίκηση και οργάνωση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Δάσκαλοι -- Επαγγελματική ικανοποίηση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Αποτελεσματικός διευθυντής; Σχολική αποτελεσματικότητα; Χαρακτηριστικά; Στάσεις και συμπεριφορές; Εκπαιδευτικοί; Effective principal; School effectiveness; Characteristics; Attitudes and behaviors; Teachers