Βιώσιμη ανάπτυξη: Οικονομική ανάπτυξη - Κοινωνική ευημερία - Περιβάλλον - Ματζιούρης, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2009)
Η εργασία που ακολουθεί στις επόμενες σελίδες αναφέρεται στο ενδιαφέρον θέμα της «βιώσιμης ανάπτυξης». Μιας ανάπτυξης 'διαφορετικής' που βασίζεται όχι μόνο στην επίτευξη οικονομικής μεγέθυνσης, αλλά λαμβάνει υπόψη της τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου και επιδεικνύει σεβασμό στο περιβάλλον. Παρουσιάζονται αναλυτικά, η διαχρονική εξέλιξη του όρου, οι σημαντικότερες πτυχές του ζητήματος, οι διεθνείς πρωτοβουλίες για την εδραίωση αυτής της μορφής ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο και γίνεται μια εκτενής αναφορά στην Ευρωπαϊκή διάσταση της έννοιας σε επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε εθνικό επίπεδο. Αποτελεί μια επισκόπηση που βασίστηκε κυρίως στην υπάρχουσα Ελληνική και ξένη βιβλιογραφία αλλά αντλήθηκε υλικό και από τον έντυπο και περιοδικό τύπο, επίσημα κείμενα της Ε.Ε και της Ελλάδας και το διαδίκτυο. Βασική διαπίστωση της έρευνας είναι ότι η έννοια της «βιώσιμης ανάπτυξης» έχει γίνει ευρέως αποδεκτή σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει αναγνωριστεί η σημασία της, ωστόσο τα μέχρι τώρα αποτελέσματα από την εφαρμογή της δεν είναι αρκετά ικανοποιητικά και μια σειρά από ζητήματα εξακολουθούν να παραμένουν ανοικτά. Συνεπώς χρειάζεται μεγαλύτερη δέσμευση από όλους· κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, πολίτες, για την εφαρμογή των αρχών της «βιώσιμης ανάπτυξης» στην πράξη, ώστε τα οφέλη να γίνουν περισσότερο απτά και να διοχετευθούν παντού.
Μ.Δ.Ε. 99
Keywords: Βιώσιμη ανάπτυξη; Αειφόρος ανάπτυξη; Οικονομική ανάπτυξη; Κοινωνική ευημερία; Περιβάλλον