Οι Αντιλήψεις των Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την Αποτελεσματικότητα των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών, κατά την Πρώτη Πιλοτική Περίοδο Εφαρμογής τους, στην Κοινωνική & Πολιτική Αγωγή του Γυμνασίου. - Μαστορογιάννη, Παυλίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η αξιολόγηση των νέων ΠΣ στην ΚΠΑ του γυμνασίου, επί τη βάσει της σύγκρισης μεταξύ της επιδιωκόμενης από τους κατασκευαστές τους και της προσλαμβανόμενης από τους εκπαιδευτικούς μορφής τους. Επιχειρήθηκε να ερευνηθούν τα βασικά στοιχεία τα οποία χαρακτηρίζουν τα νέα ΠΣ σύμφωνα με τους κατασκευαστές τους και με ποιο τρόπο αυτά τα στοιχεία αναγνωρίζονται από τους εκπαιδευτικούς. Οι λειτουργικές αδυναμίες και τα λειτουργικά πλεονεκτήματα που εντοπίζουν οι εκπαιδευτικοί, επιχειρήθηκε να ανιχνευθούν αναφορικά με το επίπεδο της διατύπωσης των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων, της καταλληλότητας του περιεχομένου για το γνωστικό επίπεδο των μαθητών, της καταλληλότητας της διάταξης και του βηματισμού, των διαφόρων τμημάτων του περιεχομένου, της επαρκούς διασύνδεσης ανάμεσα στα ΠΣ του ίδιου μαθήματος μεταξύ διαφορετικών βαθμίδων, της επαρκούς διασύνδεσης και του χρονισμού προ-απαιτούμενων γνώσεων και της εφαρμοσιμότητας των νέων ΠΣ λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες των σχολικών μονάδων της χώρας, τα εκπαιδευτικά μέσα και εργαλεία, τα νέα και τα καινοτόμα στοιχεία που εισάγονται. Τέλος επιχειρήθηκε να εντοπιστούν προτάσεις για τη βελτίωση των νέων ΠΣ με στόχο την επιτυχή εφαρμογή τους στην πράξη. Για το σκοπό αυτό έγινε ποιοτική έρευνα με συνεντεύξεις 11 εκπαιδευτικών που εργάζονται σε πρότυπα και πειραματικά σχολεία σε όλη τη χώρα. Από την ανάλυση του περιεχομένου των συνεντεύξεων εξάγεται το συμπέρασμα πως τα βασικά στοιχεία τα οποία χαρακτηρίζουν τα νέα ΠΣ, αναγνωρίζονται κατά πλειοψηφία από τους εκπαιδευτικούς. Σε γενικές γραμμές οι αδυναμίες που εντοπίζουν οι εκπαιδευτικοί οφείλονται κυρίως στον περιορισμένο διδακτικό χρόνο που απαιτείται για τις καινοτόμες μεθόδους, στην έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών και κουλτούρας συνεργασίας των σχολείων. Όσον αφορά τα λειτουργικά πλεονεκτήματα, εντοπίζονται κυρίως στο βαθμό σύνδεσης των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων ως προς τις γνώσεις/δεξιότητες/αξίες, το βαθμό καθοδήγησης, το βαθμό σύνδεσης με τις προτεινόμενες δραστηριότητες και τέλος ως προς τις δεξιότητες του 21ου αιώνα. Σε γενικές γραμμές οι εκπαιδευτικοί θεωρούν την επιστημονική και κοινωνικό-πολιτισμική εγκυρότητα των νέων ΠΣ πολύ καλές, ενώ η παιδαγωγική φιλοσοφία των νέων ΠΣ θεωρείται η ενδεδειγμένη για τη διδασκαλία του μαθήματος τους. Για τη βελτίωση των ΠΣ οι εκπαιδευτικοί προτείνουν επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών στις νέες διδακτικές μεθόδους, προσθήκη κάποιων ενοτήτων ως προς το περιεχόμενο και τέλος από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων κρίνεται αναγκαία για αύξηση των διδακτικών ωρών στις Κοινωνικές επιστήμες. όπως και η προσθήκη μαθημάτων και σε άλλες τάξεις την δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Αριθμός Εισαγωγής: 013685 cd
Keywords: Αγωγή του πολίτη -- Μελέτη και διδασκαλία (Δευτεροβάθμια) -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Κοινωνιολογία -- Μελέτη και διδασκαλία (Δευτεροβάθμια) -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Προγράμματα μαθημάτων, Σχεδιασμός τους -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Προγράμματα μαθημάτων, Αλλαγή τους -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαιδευτικοί -- Στάσεις -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Νέα προγράμματα σπουδών; Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή γυμνασίου; Καινοτόμες μέθοδοι διδασκαλίας; Λειτουργικές αδυναμίες; Λειτουργικά πλεονεκτήματα; Προτάσεις βελτίωσης; New curriculum; Social and Political Conduct of high school; Innovative teaching methods; Functional weaknesses; Functional strengths; Suggestions for improvement