Οι επιπτώσεις της Πανδημίας Covid-19 στις διεθνείς αεροπορικές πτήσεις από και προς τα Ελληνικά Αεροδρόμια - Κίτσου, Σταυρούλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η παρούσα Διπλωματική Εργασία εστιάζει αφενός στις επιπτώσεις που είχε η Πανδημία Covid-19 στους αερομεταφορείς και στην ανάλυσή της, ως ανεπιθύμητο γεγονός, με Αξιολόγηση Διακινδύνευσης της Προστασίας (Security Risk Assessment) και Δενδρική Ανάλυση Γεγονότων (Event Tree Analysis). Αφετέρου εστιάζει στη μελέτη των διαθέσιμων ιστορικών δεδομένων (οριστικά και προσωρινά) της διεθνούς επιβατικής κίνησης από και προς τους ελληνικούς διεθνείς αερολιμένες. Η στατιστική επεξεργασία των παρατηρήσεων οι οποίες προέρχονται από επίσημη κρατική στατιστική υπηρεσία (ΥΠΑ) και αφορούν στη διεθνή κίνηση των ελληνικών αερολιμένων και το μοντέλο πρόβλεψης που αναπτύχθηκε επιχειρούν να απαντήσουν στο κεντρικό ερώτημα που συνοψίζεται ως ακολούθως: εάν και πώς, οι διεθνείς πτήσεις από και προς τους ελληνικούς διεθνείς αερολιμένες, από το ξέσπασμα της Πανδημίας Covid-19 τον Δεκέμβριο του 2019 και για τους πρώτους επτά μήνες του 2020 έχουν επηρεαστεί και σε ποιο βαθμό, σε σύγκριση με τις χρονοσειρές δεδομένων επιβατικής κίνησης των ετών 2017 έως 2019. Με το βλέμμα στραμμένο στους υπόλοιπους μήνες του 2020, θα διερευνηθεί ο αντίκτυπος στις αεροπορικές εταιρείες όπως επίσης και η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων που να αφορούν στην επόμενη μέρα της αεροπορικής βιομηχανίας. Ακόμα, θα διερευνηθεί εάν στην παρούσα συγκυρία μπορεί να επιχειρηθεί βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη με χρονικό ορίζοντα πρόβλεψης πέντε (5) μηνών και πόσο θα μπορούσε να επηρεαστεί η αναμενόμενη ανάκαμψη, δηλαδή η επιστροφή των αερομεταφορών στην πορεία ανάπτυξης των επιπέδων προ πανδημίας, με δεδομένο ότι οι αερομεταφορείς στην εποχή της πανδημίας ξεκινούν ουσιαστικά από την αρχή καθώς χάθηκαν σημαντικές πωλήσεις των επόμενων μηνών και δεν φαίνεται να προγραμματίζονται νέες με ικανοποιητικό ρυθμό. Η επαλήθευση ή η διάψευση της πρόβλεψης, δηλαδή κατά πόσο το μοντέλο που αναπτύχθηκε για αυτόν τον σκοπό είναι επαρκές, θα γίνει με ασφάλεια προϊόντος του χρόνου, όταν υπάρξουν διαθέσιμα νέα δεδομένα. Η αξιολόγηση και η ακρίβεια της πρόβλεψης γίνεται με τη χρήση σφαλμάτων πρόβλεψης.
The impact of the Covid-19 Pandemic at the international flights from and to Hellenic Airports
Keywords: Επιδημίες; Αερομεταφορές; Διαχείριση κινδύνου; Αερομεταφορείς; Διεθνής επιβατική κίνηση; Αξιολόγηση διακινδύνευσης; Πρόβλεψη