Μελέτη επαγγελματικής ικανοποίησης αναπληρωτών εκπαιδευτικών του Νομού Μεσσηνίας - Παπαδοπούλου, Σοφία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος « Δημόσια Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση» της σχολής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του τμήματος «Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών» κατά το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 και έχει τίτλο «Μελέτη επαγγελματικής ικανοποίησης αναπληρωτών εκπαιδευτικών του Νομού Μεσσηνίας». Εξετάζει την επαγγελματική ικανοποίηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών του Νομού Μεσσηνίας, εστιάζοντας στις εργασιακές συνθήκες, το θεσμικό πλαίσιο και τους παράγοντες που επηρεάζουν την ικανοποίησή τους. Η έρευνα εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της εκπαιδευτικής πολιτικής στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιχειρώντας να αναδείξει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και τις πιθανές μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την εργασιακή τους εμπειρία. Η εργασία είναι δομημένη σε τέσσερα κύρια κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο, η Εισαγωγή, παρουσιάζει το αντικείμενο της έρευνας, τους σκοπούς και τους στόχους της, καθώς και τα ερευνητικά ερωτήματα που διαμορφώθηκαν. Επιπλέον, περιγράφεται η σημασία της μελέτης και η συμβολή της στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Το δεύτερο κεφάλαιο, η Βιβλιογραφική Ανασκόπηση, αναλύει την έννοια της εργασιακής ικανοποίησης και τους παράγοντες που την επηρεάζουν, εστιάζοντας στις συνθήκες εργασίας, τη διοικητική υποστήριξη, την επαγγελματική αναγνώριση και τη μισθολογική πολιτική. Παρουσιάζεται το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την πρόσληψη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην Ελλάδα, ενώ γίνεται σύγκριση με αντίστοιχες ευρωπαϊκές πρακτικές. Το τρίτο κεφάλαιο, η Ερευνητική Προσέγγιση και Αποτελέσματα, περιγράφει τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για την έρευνα, τον σχεδιασμό του ερωτηματολογίου και τη διαδικασία συλλογής δεδομένων από τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς του Νομού Μεσσηνίας. Επιπλέον, αναλύεται η στατιστική επεξεργασία των δεδομένων και οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων, καθώς περιλαμβάνεται και η ανάλυση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν μέσω της έρευνας και γίνεται η παρουσίαση των κύριων ευρημάτων. Το τέταρτο κεφάλαιο, τα Συμπεράσματα, περιλαμβάνει την εξαγωγή συμπερασμάτων. Παράλληλα, διατυπώνονται προτάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και για πιθανές μεταρρυθμίσεις στο θεσμικό πλαίσιο της εκπαίδευσης.
Study of professional satisfaction of fixed-term teachers in prefecture of Messinia
Αρ. Εισ.: 178 cd
Keywords: Εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα; Εκπαίδευση και κράτος -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Εκπαιδευτικοί -- Επαγγελματική ικανοποίηση; Εκπαιδευτικοί -- Επαγγελματικό στρες -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Επαγγελματική ικανοποίηση; Ικανοποίηση εκπαιδευτικών; Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί; Εκπαιδευτική πολιτική; Θεσμικό πλαίσιο; Job satisfaction; Substitute teachers; Educational policy; Legal framework