Η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτης βαθμίδας. Η περίπτωση της Δημοτική Αστυνομίας - Ντιντιούμη, Σταματία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2008)
Ο ρόλος των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ έχει αναβαθμιστεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, καθώς στο πεδίο ευθύνης τους δεν εντάσσεται πλέον μόνο η παροχή υπηρεσιών περιορισμένης κλίμακας. Η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται σήμερα να επιτελέσει την αναπτυξιακή αποστολή της, η οποία περιλαμβάνει την εφαρμογή αντίστοιχης στρατηγικής προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Η σταδιακή παραχώρηση πολλών και σημαντικών αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ διεύρυνε θεαματικά το φάσμα των αρμοδιοτήτων τους. Σημαντικό βήμα για τη διαμόρφωση ισχ;υρών ΟΤΑ αποτέλεσε η ψήφιση του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Ν.3463/2006). Μία από τις καινοτομίες του νέου Κώδικα υπήρξε η συστηματοποίηση για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση, των αρμοδιοτήτων των Δήμων και Κοινοτήτων, προς αποφυγή επικαλύψεων. Ένας σημαντικός αριθμός αρμοδιοτήτων που ανήκαν στο Κράτος αποτελούν σήμερα αποστολή της Δημοτικής Αστυνομίας. Η Δημοτική Αστυνομία είναι ένας νέος θεσμός, φιλικός προς τον πολίτη που αποβλέπει στη βελτίωση της καθημερινότητάς του. Αποτελεί δε την αυθεντική έκφραση της άμεσης και καθημερινής παρουσίας της Δημοτικής Αρχής σε θέματα και προβλήματα που επηρεάζουν και απασχολούν την τοπική κοινωνία. Σκοπός αυτής της εργασίας είναι να παρουσιάσει το ρόλο και τη λειτουργία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσα από το ισχύσαν και ισχύον θεσμικό πλαίσιο και ειδικότερα της υπηρεσίας της Δημοτικής Αστυνομίας, μίας υπηρεσίας που συγκροτήθηκε για τη διασφάλιση της υλοποίησης του σημαντικού ρόλου των ΟΤΑ α' βαθμίδας, σε σχέση με τη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων.
Μ.Δ.Ε. 22
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση; Οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης; Δημοτική Αστυνομία; Αρμοδιότητες