H συμβολή της πανδημίας Covid-19 στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση της Ελλάδας - Καπόγιαννη, Χριστίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα εργασία διερευνά τον βαθύ αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19 στις πρωτοβουλίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα, διερευνώντας πώς οι πρωτοφανείς προκλήσεις που έθεσε η παγκόσμια υγειονομική κρίση επιτάχυναν την υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων και αναδιαμόρφωσαν το τοπίο της διακυβέρνησης. Η εργασία αποσκοπεί στην αξιολόγηση της αξιοποίησης της τεχνολογίας των πληροφοριών κατά τη διάρκεια της πανδημίας για την αποτελεσματική διακυβέρνηση στην Ελλάδα, στην εξέταση της επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού στις κυβερνητικές υπηρεσίες και λειτουργίες, στην ανάλυση των αλλαγών στη νομοθεσία και τις πολιτικές που υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και στη διερεύνηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων και των πιθανών μελλοντικών εξελίξεων στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Χρησιμοποιώντας μια πολύπλευρη προσέγγιση, η έρευνα συνδυάζει ανάλυση δεδομένων, μελέτες περιπτώσεων και αποτελέσματα ερωτηματολογίου που τέθηκε σε εμπλεκόμενα μέλη. Ποσοτικά δεδομένα θα συγκεντρωθούν από κυβερνητικές εκθέσεις, στατιστικά στοιχεία χρήσης ΤΠ και δημόσιες έρευνες, ενώ ποιοτικές γνώσεις θα προκύψουν μέσω ερωτηματολογίου σε βάθος. Η μελέτη θα προσδιορίσει συγκεκριμένα συστήματα και τεχνολογίες ΤΠ που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα αξιολογήσει την αποτελεσματικότητά τους στη διατήρηση των κυβερνητικών λειτουργιών και υπηρεσιών, θα διερευνήσει τις νομοθετικές αλλαγές που υποστηρίζουν την ψηφιακή διακυβέρνηση και θα αξιολογήσει την αντίληψη και την αποδοχή των πρωτοβουλιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης από το κοινό. Τα ευρήματα θα προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις σχετικά με το ρόλο της τεχνολογίας στην αντιμετώπιση κρίσεων και τις δυνατότητες διατήρησης των εξελίξεων της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα. Οι βέλτιστες πρακτικές και οι προκλήσεις που εντοπίστηκαν θα ενημερώσουν τις μελλοντικές στρατηγικές για την ενίσχυση των δυνατοτήτων ψηφιακής διακυβέρνησης, εξασφαλίζοντας ανθεκτικότητα απέναντι σε απρόβλεπτες προκλήσεις. Εμβαθύνοντας στη σχέση μεταξύ της πανδημίας του Covid-19 και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα, η εργασία αυτή αποσκοπεί στην παροχήχρήσιμων πληροφοριών για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους τεχνολόγους και τους ενδιαφερόμενους που επενδύουν στο μέλλον της ψηφιακής διακυβέρνησης.
Μ.Δ.Ε. 372
Keywords: Digital Transformation; COVID-19 (Disease); Internet in public administration; Greece; Finance-Economic aspects; Ψηφιακός μετασχηματισμός; COVID-19 (Ασθένεια); Ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Ελλάδα; Χρηματοοικονομικά-Οικονομικές πτυχές; Covid-19; Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση