Αυτοαποτελεσματικότητα, επαγγελματική εξουθένωση και επαγγελματική ικανοποίηση σε δασκάλους πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης - Παπαγιαννάκος, Αναστάσιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2012)
Ο σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν να διερευνηθούν τα επίπεδα της εργασιακής ικανοποίησης, της επαγγελματικής εξουθένωσης και της αυτοαποτελεσματικότητας των δασκάλων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που υπηρετούν στο δημόσιο τομέα του νομού Λακωνίας. Εκατόν είκοσι ένας εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έλαβαν μέρος στην έρευνα. Στους συμμετέχοντες δόθηκε το ερωτηματολόγιο Καταγραφής της Επαγγελματικής Ικανοποίησης Employee Satisfaction Inventory (ESI, Koustelios & Bagiatis, 1997), το Ερωτηματολόγιο Καταγραφής της Επαγγελματικής Εξουθένωσης Maslach Burnout Inventory (MBI, Maslach & Jackson, 1986) και η Κλίμακα Γενικευμένης Αυτοαποτελεσματικότητας Generalized Self - Efficacy Scale (GSE, Schwarzer & Jerusalem, 1995). Όλα τα ψυχομετρικά χαρακτηριστικά ήταν ικανοποιητικά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι δάσκαλοι βίωναν υψηλά επίπεδα εργασιακής ικανοποίησης, χαμηλά επίπεδα και στις τρεις διαστάσεις της επαγγελματικής εξουθένωσης (συναισθηματική εξάντληση, αποπροσωποποίηση και μειωμένη προσωπική επίτευξη) και υψηλά επίπεδα αυτοαποτελεσματικότητας. Οι δάσκαλοι ήταν περισσότερο ικανοποιημένοι με τη φύση και τις συνθήκες της ίδιας της εργασίας τους και ανικανοποίητοι από το μισθό τους. Οι νεότεροι σε ηλικία εκπαιδευτικοί ήταν πιο ικανοποιημένοι από την ίδια τη φύση της εργασίας τους αλλά ένιωθαν πως οι ευκαιρίες που τους παρέχονταν για επαγγελματική εξέλιξη ήταν περιορισμένες. Οι άνδρες εκπαιδευτικοί εμφανίζονται να νιώθουν πιο αποτελεσματικοί σε σχέση με τις γυναίκες ενώ τα υψηλά επίπεδα αυτοαποτελεσματικότητας συσχετίζονται με τα χαμηλά επίπεδα της επαγγελματικής εξουθένωσης.
Keywords: Επαγγελματική ικανοποίηση; Εργασιακή ικανοποίηση; Επαγγελματική εξουθένωση; Αυτοαποτελεσματικότητα; Εκπαιδευτικοί; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση