Aνάλυση αριθμοδεικτών - Κουδούνης, Χρήστος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η εν λόγω εργασία στοχεύει, πρωτίστως, στην χρηματοοικονομική ανάλυση των οικονομικών καταστάσεων πέντε (5) πετρελαϊκών εταιριών και τεσσάρων (4) εταιριών εναλλακτικής ενέργειας με την χρήση αριθμοδεικτών και σε δεύτερο στάδιο την σύγκριση των αποτελεσμάτων προς εξαγωγή συμπερασμάτων μεταξύ των δύο κλάδων. Η χρηματοοικονομική ανάλυση στηρίζεται στην ανάλυση αριθμοδεικτών οι οποίοι προκύπτουν από τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύονται επίσημα και υποχρεωτικά από το νόμο για κάθε εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία. Για το σκοπό αυτό παρουσιάζεται μια συνοπτική παρουσίαση και περιγραφή των βασικών οικονομικών καταστάσεων (Ισολογισμός, κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης κτλ) αρχικά και έπειτα παρουσιάζεται μια πιο αναλυτική παρουσίαση των αριθμοδεικτών που πρόκειται να υπολογιστούν και να σχολιαστούν. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζονται και τα μειονεκτήματα και οι περιορισμοί που έχον οι αριθμοδείκτες και η σχετική ανάλυση τους. Έπειτα, για κάθε εταιρία του δείγματος των παραπάνω κλάδων, υπολογίζονται και σχολιάζονται οι αριθμοδείκτες ρευστότητας, δραστηριότητας, αποδοτικότητας και κεφαλαιακής διάρθρωσης για πέντε (5) έτη (2016 έως 2020). Ο σχολιασμός πραγματοποιείται διαχρονικά και διαστρωματικά και έπειτα πραγματοποιείται και σύγκριση μεταξύ των δύο κλάδων έτσι ώστε να προκύψουν συμπεράσματα για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση τους και για τις μελλοντικές προοπτικές τους. Τα αποτελέσματα σε επίπεδο ρευστότητας, δραστηριότητας, αποδοτικότητας και διάρθρωσης κεφαλαίων κατέδειξαν σημαντικές και ουσιώδεις διαφορές ανάμεσα στους κλάδους οι οποίοι είχαν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ως προς την χρηματοοικονομική τους κατάσταση και με βάση αυτά διαμορφώνονται οι σχετικές προτάσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις πετρελαιοειδών έχουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, ενώ οι εταιρείες εναλλακτικής ενέργειας όχι. Οι επιχειρήσεις πετρελαιοειδών έχουν υψηλή κυκλοφοριακή ταχύτητα ενεργητικού, ενώ οι εταιρείες εναλλακτικής ενάργειας όχι. Οι επιχειρήσεις πετρελαιοειδών έχουν χαμηλά περιθώρια κέρδους και αποδοτικότητες, ενώ οι εταιρείες εναλλακτικής ενέργειας όχι. Τέλος, οι επιχειρήσεις πετρελαιοειδών έχουν υψηλή δανειακή επιβάρυνση και μόχλευση, ενώ οι εταιρίες εναλλακτικής ενέργειας όχι στηριζόμενες κυρίως σε ίδια κεφάλαια.
Analysis of indicators
Μ.Δ.Ε. 36
Keywords: Χρηματοοικονομική ανάλυση; Επιχειρήσεις -- Χρηματοοικονομική; Βιομηχανία και εμπόριο πετρελαίου; Αριθμοδείκτες (Οικονομική); Χρηματοοικονομική ανάλυση; Αριθμοδείκτες; Πετρελαϊκές εταιρίες; Εταιρίες εναλλακτικής ενέργειας; Οil companies; Analysis of indicator; Green energy companies; Financial analysis