Συστήματα μεταφοράς ενέργεΙας HVDC και εφαρμογές - Πασλαμούσκας, Δήμος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Τα συστήματα HVDC είναι μια τεχνολογία μεταφοράς που χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά ισχύος για τη μετατροπή υψηλής τάσης εναλλασσόμενου ρεύματος σε υψηλή τάση συνεχούς ρεύματος και πάλι σε υψηλή τάση εναλλασσόμενου ρεύματος. Τα συστήματα αυτά χρησιμοποιούν συνεχές ρεύμα (DC) για τη μεταφορά ισχύος, σε αντίθεση με τα πιο συνηθισμένα συστήματα που χρησιμοποιούν εναλλασσόμενο ρεύμα (AC). Τα συστήματα αυτά χρησιμοποιούνται συνήθως για τη μετάδοση ισχύος σε μεγάλες αποστάσεις, είτε σε υπόγειες, εναέριες ή ακόμη και υποθαλάσσιες γραμμές μεταφοράς. Στην παρούσα διπλωματική εργασία γίνεται μία εκτενής θεωρητική ανάλυση η οποία περιλαμβάνει την διάρθρωση, την λειτουργία, τις τεχνολογίες ως αναφορά στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των συστημάτων μεταφοράς HVDC, παραδείγματα εφαρμογών και πώς μπορεί να εξελιχθούν στο μέλλον.
HVDC power transmission systems and applications
Keywords: Συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας, συστήματα μεταφοράς ενέργειας HVDC, τεχνολογία υψηλών τάσεων, εφαρμογές