Η χρήση της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση για τη διαχείριση των αγχωδών διαταραχών μαθητών της Δ΄ τάξης. Μια έρευνα δράσης στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου. - Μπεκιάρη, Αδαμαντία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Η παρούσα εργασία περιγράφει τη διαδικασία της έρευνας που έλαβε χώρα σε μαθητές της Δ΄ Τάξης του Δημοτικού στο 4ο Δημοτικό Ναυπλίου. Σκοπός της συγκεκριμένης έρευνας είναι να διερευνηθεί εάν η Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση συμβάλλει στη διαχείριση των αγχωδών διαταραχών των μαθητών του δείγματος. Ειδικότερα εξετάζει κατά πόσο οι τεχνικές της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση μπορούν να συμβάλλουν θετικά στον έλεγχο και την τροποποίηση της συμπεριφοράς των παιδιών απέναντι σε δύσκολες καταστάσεις που δημιουργούν άγχος, στην αλλαγή των μη παραγωγικών σκέψεων που εντείνουν το άγχος, στον διαχωρισμό των μη ρεαλιστικών και των ρεαλιστικών σκέψεων και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για την αντιμετώπιση αγχογόνων καταστάσεων. Απώτερος στόχος σε συνδυασμό με περαιτέρω έρευνες είναι η ενδυνάμωση της ψυχικής ανθεκτικότητας στα παιδιά και η καλλιέργεια αίσθησης ελέγχου της ζωής τους γενικότερα. Στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας γίνεται μια σύντομη ιστορική αναδρομή και τίθεται το εννοιολογικό πλαίσιο της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση, που αποτελεί την ανεξάρτητη μεταβλητή της έρευνας. Παρουσιάζονται επίσης βιβλιογραφικά στοιχεία για τις αγχώδεις διαταραχές, την εξαρτημένη μεταβλητή της παρούσας έρευνας. Στη δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται η μεθοδολογία της έρευνας, οι ερευνητικές υποθέσεις και τα ερευνητικά ερωτήματα. Στο τρίτο κεφάλαιο αναλύονται τα ποιοτικά και ποσοτικά μέσα συλλογής δεδομένων και τα χαρακτηριστικά του ερευνητικού πληθυσμού. Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται παρουσίαση, ανάλυση και συζήτηση των ευρημάτων της έρευνας, σχετικά με το αν υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ της χρήσης τεχνικών της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση και στη διαχείριση αγχωδών διαταραχών των μαθητών του δείγματος. Τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας δεν μπορούν να γενικευθούν εξαιτίας της επιλογής δείγματος σκοπιμότητας.
Keywords: Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Αγχώδεις διαταραχές; Παιδιά; Έρευνα δράσης; Μεθοδολογία; Ευρήματα; Σωματοποίηση άγχους; Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Αγχώδεις διαταραχές; Παιδιά; Έρευνα δράσης; Μεθοδολογία; Ευρήματα; Σωματοποίηση άγχους