Γεώργιος Ν. Παπανικολάου (1883-1962): Ο κοινωνικοπολιτικά ανήσυχος άνθρωπος πίσω από τον μεγάλο επιστήμονα - Παπαδημητρίου, Ανδρέας (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η παρούσα διατριβή φιλοδοξεί να φωτίσει το αθέατο –κοινωνικοπολιτικό– έργο του κορυφαίου Έλληνα επιστήμονα και ευεργέτη της ανθρωπότητας, Γεωργίου Ν. Παπανικολάου. Πίσω από τον μεγάλο επιστήμονα βρισκόταν ένας άνθρωπος με έντονες κοινωνικοπολιτικές ανησυχίες και αγνό πατριωτισμό. Τον πατριωτισμό του απέδειξε έμπρακτα με τη συμμετοχή του σε ελληνοαμερικανικές οργανώσεις που συγκροτήθηκαν στις Η.Π.Α., την περίοδο της Κατοχής, αποσκοπώντας στην ανακούφιση των δεινοπαθούντων συμπατριωτών του αλλά και στη διαφώτιση της αμερικανικής κοινής γνώμης για τα εθνικά δίκαια. Για τις μάχες που έδωσε τόσο στην επιστημονική όσο και στην κοινωνικοπολιτική κονίστρα, ο μεγάλος επιστήμονας ανάγεται σε ένα διαχρονικό σύμβολο ανθρωπισμού και πατριωτισμού.
Keywords: Παπανικολάου, Γεώργιος Ν. -- 1883-1962; Ελλάδα -- Ιστορία -- Κατοχή, 1941-1944; Παγκόσμιος Πόλεμος, 1939-1945 -- Ελλάδα; Παγκόσμιος Πόλεμος, 1939-1945 -- Ελληνοαμερικάνοι; Γεώργιος Ν. Παπανικολάου; Ελληνική Ομογένεια; Ελληνοαμερικανικές οργανώσεις; Η.Π.Α.; Κατοχή; George N. Papanicolaou; Hellenic Homogeneity; Hellenic American organizations; USA; Occupation