Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου των ταχυμεταφορών - Δρακοπούλου, Αλεξάνδρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο την χρηματοοικονομική ανάλυση των βασικών ανταγωνιστών του Ελληνικού κλάδου ταχυμεταφορών κατά την περίοδο 2018-2022. Ο κλάδος των ταχυμεταφορών έχει σημειώσει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. Αυτό οφείλεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο που έχει διεισδύσει στην καθημερινότητα και ολοένα επεκτείνεται, λόγω της αστείρευτης ανάγκης των καταναλωτών να στραφούν σε πιο οικονομικές λύσεις, προσφέροντας θετικές προοπτικές κυρίως στη διανομή δεμάτων και μικροδεμάτων. Ο κλάδος πρωταγωνίστησε κατά την περίοδο της πανδημίας και των lockdown, βλέποντας τα μεγέθη του να διογκώνονται, ενώ πληθώρα νέων επιχειρήσεων εισήλθε στον χώρο τα τελευταία χρόνια. Οι μεγάλοι ανταγωνιστές του κλάδου που αναλύονται είναι οι εταιρείες ACS, Γενική Ταχυδρομική, ΕΛΤΑ Courier και Speedex, οι οποίες διακινούν το μεγαλύτερο πλήθος ταχυδρομικών αντικειμένων και κατέλαβαν το μεγαλύτερο μερίδιο εσόδων της εν λόγω αγοράς για το 2022, ανάμεσα σε 713 επιχειρήσεις ταχυμεταφορών. Το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας επικεντρώνεται στα μεθοδολογικά εργαλεία της ανάλυσης των χρηματοοικονομικών καταστάσεων, δίνοντας έμφαση στους αριθμοδείκτες. Η χρηματοοικονομική ανάλυση πραγματοποιείται με χρήση συγκεκριμένων αριθμοδεικτών ρευστότητας, δραστηριότητας, αποδοτικότητας, διάρθρωσης κεφαλαίων και βιωσιμότητας οι οποίοι επιλέχθηκαν για να μελετηθεί η επίδοση των επιλεγμένων εταιρειών στην εξεταζόμενη πενταετία. Τα αναγκαία οικονομικά στοιχεία για την πορεία του κλάδου αντλήθηκαν από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και για τον υπολογισμό των αριθμοδεικτών από τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις των προαναφερομένων εταιρειών. Αρχικά, γίνεται διαχρονική ανάλυση κάθε αριθμοδείκτη ανά εταιρεία με δημιουργία πινάκων και διαγραμμάτων τιμών ανά έτος καθώς και επιμέρους συγκρίσεις μεταξύ των ετών με έτος βάσης το 2018. Στη συνέχεια γίνεται διεπιχειρησιακή σύγκριση με τη μέση τιμή κάθε αριθμοδείκτη ανά εταιρεία να συγκρίνεται με αυτή των υπόλοιπων ανταγωνιστών για το σύνολο της περιόδου αναφοράς . Όσον αφορά τη διάρθρωση της εργασίας, αυτή αποτελείται από 9 κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο αναπτύσσονται η έννοια, ο σκοπός και οι αποδέκτες της χρηματοοικονομικής ανάλυσης. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα κυριότερα μεθοδολογικά εργαλεία της χρηματοοικονομικής ανάλυσης. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται μια επισκόπηση της ελληνικής ταχυδρομικής αγοράς και συγκεκριμένα του νομικού πλαισίου που τη διέπει, του ρυθμιστικού φορέα που διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της καθώς και η εξέλιξη βασικών μεγεθών της αγοράς ταχυδρομικών υπηρεσιών. Στο τέταρτο κεφάλαιο αναλύεται ο κλάδος ταχυμεταφορών ως προς τα οικονομικά του μεγέθη και ακολουθεί το προφίλ και η πορεία των τεσσάρων επιλεγμένων εταιρειών. Από το πέμπτο έως και το όγδοο κεφάλαιο γίνεται μια θεωρητική αναφορά ανά κατηγορία στους αριθμοδείκτες που χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο της παρούσας εργασίας, τα στοιχεία που απαρτίζεται ο κάθε δείκτης και την ερμηνεία του και παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της διαχρονικής και διεπιχειρησιακής ανάλυσης για τις επιλεγμένες επιχειρήσεις. Τέλος, στο ένατο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα συμπεράσματα της παρούσας εργασίας και οι προοπτικές που αναμένονται για τον κλάδο κατά τα επόμενα χρόνια. Λέξεις κλειδιά: αριθμοδείκτες, κλάδος ταχυμεταφορών, χρηματοοικονομική ανάλυση
Financial analysis of companies in the Greek courier industry
Μ.Δ.Ε. 151
Keywords: Επιχειρήσεις -- Ελλάδα; Ταχυμεταφοράς, Υπηρεσίες -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Χρηματοοικονομική ανάλυση; Εταιρείες -- Αξιολόγηση; Αριθμοδείκτες (Οικονομική); Αριθμοδείκτες; Κλάδος ταχυμεταφορών; Χρηματοοικονομική ανάλυση; Ratios; Courier services; Financial analysis